Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Медији нису оружје у истрази убиства Славка Ћурувије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

08. 02. 2014.

Аутор: Д. Ч. Извор: Политика

Медији нису оружје у истрази убиства Славка Ћурувије

Комисија за истраживање убистава новинара сматра да се заједничким предлогом одбране осумњичених да се одобри присуство новинара испитивању сведока у истрази за убиство Славка Ћурувије манипулише новинарском професијом са циљем да се утиче на даљи ток тог поступка. Комисија подсећа да су њени чланови, поред припадника МУП и БИА, троје новинара, а да је један од њих истовремено и председник комисије.

„Сва три новинара, као и остали чланови комисије, потписали су изјаву којом су се обавезали да ће чувати све податке и информације које представљају државну, службену, војну или пословну тајну. Сви чланови су се у досадашњем раду комисије придржавали те обавезе. На тај начин је омогућено учешће новинара у раду комисије, а истовремено заштићен циљ због којег је комисија основана”, наводи се у саопштењу које је потписао Веран Матић, председник комисије.

Предлогом који су поднели браниоци окривљених Радомира Марковића, Милана Радоњића, Ратка Ромића и Мирослава Курака, новинарска професија је, по мишљењу комисије, процењена као оружје уз чију помоћ се може утицати на даљи ток поступка, што је дубоко увредљиво како за новинарство, тако и за све учеснике у поступку.

„Комисија указује на то да медије не треба третирати као оружје у било чијим рукама, рукама тужилаштва или рукама одбране. Главни циљ јесте да се истраге и суђења не воде у медијима, већ у тужилаштвима и судовима, а да јавност на професионалан начин, благовремено буде информисана о свим релевантним подацима”, пише у саопштењу.

Комисија указује да се против овакве злоупотребе медија треба борити и то тако што ће се спречавати „цурење” информација, а никако тако што ће се озаконити то „цурење” и стварати простор за недозвољено утицање на ток поступка медија који би могли бити оружје у било чијим рукама.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси