Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  За слободу медија важна и њихова економска снага!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 02. 2014.

Извор: Танјуг

Мајкл Кирби, амбасадор САД у Србији

За слободу медија важна и њихова економска снага!

Амбасадор САД у Београду Мајкл Кирби оценио је да ситуација у погледу слободе медија у Србији није толико лоша као што неки причају, мада ни толико добра колико треба, а разлоге за то треба тражити и у њиховом економском положају.

"Када се говори о слободи медија, можда се не узима у обзир увек и економски аспект тог питања", рекао је амбасадор Кирби за Танјуг.

"Ако имам медијску компанију, а мој главни оглашавач има производ за који ми мој новинар каже да је отрован за читаоце, да ли ћу о томе написати чланак и изгубити клијента који ми обезбеђује трећину прихода?" - сликовито је објаснио Кирби како економски моменат утиче на слободу медија.

"Питање је да ли је могуће створити окружење, кроз закон и људе који раде у медијима, у којем људи неће бити забринути због могућности да изгубе неког важног клијента који се рекламира", рекао је амерички дипломата.

Он је подсетио да су штампани медији у САД од 2008. године суочени с финансијским проблемима због смањеног обима рекламирања и да њихов број опада.

"Исти проблем видим и у Србији. Ја сам запањен тиме колико ви листова имате... Мислим да имате 1.200 штампаних медија овде, у земљи с нешто више од седам милиона становника", приметио је амерички дипломата.

Питање је да ли су сви ти листови економски одрживи, рекао је Кирби и додао да је нужна трансформација.

Изузимајући економски моменат, Кирби напомиње да лично има позитивно искуство с медијима у Србији:
"Овде сам већ годину и по дана и често ми постављају питања. Нисам приметио да су моји одговори били мењани", рекао је.

Он је такође указао на чињеницу да је дигитална ера променила медијску сцену у целом свету, и приметио да се сада поставља питање - колико брзо треба имати вест.

"Када сам био дете, гледали смо вечерњи дневник и то је било једном дневно, а сада идем на интернет и проверавам ствари 20 пута дневно", рекао је Кирби.

Србија има капацитете да уђе у ЕУ 2020.

Кирби је оценио да је Србија на добром путу и да има капацитете да постане чланица ЕУ 2020. године, али да то захтева много напорног рада и промену менталитета грађана.

"Србија је почела приступне преговоре (са ЕУ) захваљујући великом успеху у дијалогу с Приштином и постизању Бриселског споразума у априлу. То је потврдило њену посвећеност путу прикључења ЕУ", изјавио је Кирби у интервјуу Танјугу.

Амерички дипломата је оценио да је остварен велики напредак и тиме што су разговори премијера Србије Ивице Дачића и косовског премијера Хашима Тачија постали рутина, што је, како је приметио, раније било незамисливо, а и тиме што су одржани локални избори на Косову, на којима су учествовали и Срби.

"Да ли је све савршено и идеално? Није. Да ли је много боље него што је било? Јесте. Али, то да је интеракција постала нормална, већ је само по себи огромна промена", рекао је Кирби.

Он је истакао и да је током заједничке посете Београду америчке државне секретарке Хилари Клинтон и високе представнице ЕУ Кетрин Ештон 2012. године јасно назначено да се од Београда не тражи признање Косова, већ нормализација односа с Приштином.

Изразивши наду да ће то једног дана бити могуће Кирби је подсетио на искуство појединих европских земаља, попут Француске и Немачке, које су временом промениле и унапредиле своје односе.

Коментаришући хапшење Оливера Ивановића, Кирби је рекао да ће суд установити да ли је лидер Грађанске иницијативе СДП крив или невин, али да владавина права подразумева да нико није изнад закона.

"Морамо да пазимо да не говоримо о владавини права само онда када нам то одговара. Ако верујете у владавину права, онда верујете да нико није изнад правде, чак и када није "згодно" да неко буде ухапшен", приметио навео је амбасадор.

Напомињући да су људи убијани на обема странама, Кирби је рекао да верује да је праведно да за та убиства неко одговара пред судом.

"Када је реч о Ивановићу, ја не знам да ли је он крив или невин, то ће установити суд, али у сваком друштву треба да буде више људи способних да буду градоначелници или да обављају неке друге важне функције, јер те институције треба да буду веће од појединаца", рекао је Кирби.

Он је напоменуо да Ивановић, чак и ако је у притвору у Приштини, може да се кандидује за градоначелника северне Косовске Митровице на изборима 23. фебруара и ако га подржи већина бирача, може да постане градоначелник, а да се, одвојено, против њега води судски процес.

Говорећи о ситуацији у Србији у области правосуђа и владавине права, амерички амбасадор је оценио да је остварен напредак, али да процес мора да се настави.

Подсетио је да ЕУ жели снажно правосуђе, владавину права, као и решење за питање Косова, те да очекује да Србија буде у потпуности усклађена са европским стандардима када постане део Уније.

Кирби је оценио да су амерички инвеститори генерално задовољни пословним амбијентом у Србији, мада би, додао је, волели јаче домаће тржиште и већу потрошњу.

У предности пословног амбијента убројао је квалитет радне снаге, релативно добар образовни систем и познавање страних језика, а као мане компликовану процедуру за добијање дозволе за градњу, али и систем инспекција које су, према његовом мишљењу, превише честе и строге.

Привреду је потребно унапредити и надам се да ће нова влада, која буде формирана после избора 16. марта, размотрити свеобухватну пословну климу и ситуацију, рекао је Кирби.

Он сматра да садашњи Закон о раду има доста ограничења и да је потребна шира расправа о томе шта треба да буде циљ новог закона - да ли само да се заштите људи који имају посао или да се омогући отварање више радних места, уз правичан третман према запосленима.

У том смислу Кирби је приметио да у Србији влада велика незапосленост те да је уз садашња законска решења људима изнад 50 или 60 година практично немогуће да нађу посао.

Билатералне односе две земље Кирби је оценио као "прилично добре" уз напомену да постају све бољи, а његов најупечатљивији утисак о Србији, где живи од септембра 2012. године, могао би се свести на "позитивно изненађен".
"Знате да репутација САД овде није увек савршена и по популарности смо ближе дну него врху, али лично никад нисам осетио ништа слично, људи су увек топли и отворени према мени", рекао је он.

Кирби је похвалио разноврсну храну у бројним ресторанима и додао, смејући се: "Ви људи баш волите месо на ростиљу. Никад нисам био негде где је пилетина поврће."

Београд је, према његовим речима, прави европски град с богатом културном сценом и великим бројем талентованих уметника у разним областима.

"Уживам овде, моја супруга ужива овде, као и моја деца када дођу у посету... То је пријатно место за живот", закључио је амбасадор Кирби.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси