Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Уклањање и враћање А. Вучића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 02. 2014.

Аутор: Зоран Станојевић Извор: Време

Уклањање и враћање А. Вучића

Постоји једно правило када је интернет маркетинг било које врсте у питању. Никада не користи уобичајена средства из реалног света, јер она на интернету или не важе или имају неочекиван ефекат.

Ову лекцију слабо знају сви који су се протеклог викенда успалили због стављања и скидања поспрдног видеа на коме се види први потпредседник владе како помаже у акцији спасавања завејаних код Фекетића.

Једни су настојали да видео уклоне са интернета, што је немогуће, други су се позивали на слободу изражавања, што на интернету не постоји. Тамо, наиме, влада анархија и када се послужите њеним средствима, онда морате бити спремни и на последице.

Поменути видео био је интернет у свом најбољем издању. Духовит, политички и људски крајње некоректан, црнохуморан. Тачно онакав какав не бисте пустили јавно под својим именом, иако сте поносни ауторством.

То је оно што се гледа кришом, тера вас да се навијете у екран и кикоћете, делите га провереним пријатељима који вас неће одрукати. Све преко тога је обичан, јефтин политички маркетинг. Твитови, лајкови, стављање на сопствени Фејсбук (из било ког разлога), инсистирање на правима и правди која је, у основи, обична крађа. Обрни-окрени.

Бунити се због скидања таквог видеа је као да протестујете што неко са своје куће брише духовит графит, који притом неког вређа. А знамо да су најпопуларнији они графити који су најбрже обрисани. Ове друге и не примећујемо.

Видео "незнаног јунака" заправо је снимак са Јутјуб канала РТС-а, куће у којој радим. Очајни јер им се снимци бесрамно деле по интернету, без питања и у свакаквом контексту, на РТС-у су ангажовали фирму која обезбеђује да се сваки препознати материјал, а да није на званичном Јутјуб каналу РТС-а, аутоматски скида.

За сада само са Јутјуба. У овом случају видео је носио и жиг, није био измењен ни за фрејм, јер би тако изгубио на "аутентичности", па га је то учинило лакшим за препознавање.

Да је (мало вештије) премонтиран или скинут са ТВ-а, вероватно би измакао роботу као и хиљаде других видеа са РТС-а који се по Јутјубу и другде кочопере. Па и препродају.

Интернет тим СНС-а успео је у овој кризи да згази на сваку мину, што се такође може сматрати неким успехом. Најпре су се дичили "уклањањем" видеа, а потом су урадили подједнако погрешну ствар само да би (као) доказали сопствену широкогрудост.

На Фејсбук профил Александра Вучића ставили су спорни садржај, споран због кршења ауторских права. То је, коначно, ујединило обе стране у анархији. Они се, наиме, слажу да на интернету јачи има да тлачи, све док је њихова страна јача.

Њихов циљ оправдава сва средства и укида свачија права ако им се препрече на победничком путу. Човек који се мрзнуо док је снимао нема се шта питати, је л да, то му је посао, он за то прима плату. И то од наших пара. То га потпуно обесправљује (на обе стране) и то је свет којем тежимо.

Постоји једно правило из реалног света које важи и на интернету. Ништа горе него кад дођеш под зуб духовитих људи. Постоји само један начин да се одбраниш. Да одговориш још духовитије. Па ко кога надгорња.

Бојим се да ми више волимо да се побијемо. И на интернету.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси