Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Национална фреквенција није додељена
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 02. 2014.

Аутор: Дејана Ивановић Извор: Политика

Национална фреквенција није додељена

Национална фреквенција коју је својевремено користила ТВ Авала ни јуче није додељена, а одлуку о томе хоће ли она бити уручена једној од две телевизије које су се конкурисале – ТВ Нова или ТВ Коперникус, Радиодифузна агенција (РРА), по законској процедури, мора да донесе до 8. априла.

Чланови Савета РРА требало је да на јучерашњој седници одлуче да ли ће једној од две телевизије које су конкурисале за националну фреквенцију она бити додељена.

Али, како за „Политику” каже Горан Караџић, заменик председника Савета РРА, ово тело јуче није одлучивало о додели поменуте фреквенције, већ је та одлука скинута са дневног реда и пребачена на неку од наредних седница.

– Желимо да још неке ствари проверимо како би наша одлука била потпуно исправна. Завршили смо формалноправни део, али чланови Савета хоће да се обаве још неки разговори и да се провере одређене појединости – објашњава Караџић.

Савет РРА нема разлога да жури са овом одлуком, али такође неће ни да одуговлачи, рок за њено доношење је 8. април, каже Караџић и додаје да „Савет сигурно неће чекати последњи дан да одлучи”.

Иначе, седница Савета РРА, одржана у седишту ове институције у Београду, почела је нешто после 13 часова и трајала је око 40 минута, била је затворена за јавност па су новинари удаљени из сале за састанке и замољени да чекају званично саопштење у другој просторији, а свих девет чланова присуствовало је састанку којем је председавао епископ јегарски Порфирије, председник Савета РРА.

На почетку састанка чланови Савета су гласали о томе да ли да одложе одлуку о додели националне фреквенције и за одлагање је било осам чланова, а против један члан овог тела.

– Са правног становишта, Савет РРА има само једну законску обавезу – да у догледно време донесе одлуку да ли ће неко добити фреквенцију или не. Вероватно да у овом тренутку у самом Савету не постоји већина за доношење одлуке, па је било боље да се избегне расправа о овој теми и да се она одложи за неку наредну седницу – каже за „Политику” Милош Стојковић, стручњак за медијско право.

Савет РРА може да одлаже одлуку о додели фреквенције у законском року. Може се очекивати да једном од кандидата додели дозволу, али и да фреквенција уопште не буде додељена, каже Стојковић.

– Ако сада фреквенција не буде додељена, звучи ми невероватно да конкурс буде поново, трећи пут расписан. У Закону о радио-дифузији стоји да РРА расписује конкурс ако има упражњене фреквенције. Ова агенција то тумачи тако да увек мора да распише конкурс. Када се донесе одлука, следи период за жалбе од осам дана, а онда теоретски, уколико се фреквенција не додели, поново може да се распише конкурс. Али практично гледано, ако имате два неуспела конкурса на којима су учествовали исти кандидати који нису добили потребну већину гласова чланова Савета, онда треба да се запитамо да ли је то пут којим треба да идемо и да ли уопште та фреквенција треба да се додељује – каже Стојковић.

Подсећамо, ово је други конкурс који је за националног емитера расписала РРА, јер на првом ТВ Нова и ТВ Коперникус, које су једине и тада конкурисале за дозволу, нису добиле већину гласова чланова Савета РРА.

После расписивања другог конкурса РРА за доделу националне фреквенције у октобру прошле године, који је завршен 30. децембра 2013, појавиле су се сумње да ли је спроведен по законској процедури, јер је расписан пре него што је на снагу ступио Правилник о утврђивању плана расподеле фреквенција.

Такође, на другом конкурсу понуђена је мрежа са 21 фреквенцијом, а не са 33 фреквенције, колико је имала ТВ Авала и колико је понуђено у првом, неуспелом конкурсу. Због тога су изнете сумње да будући национални емитер неће имати покривеност на целој територији Србије.

На наше питање да ли је Савет РРА на јучерашњој седници разматрао наводне неправилности које су пратиле конкурс, на које су поједини стручњаци указивали крајем прошле године, Горан Караџић одговара да то није била тема седнице и да је конкурс спроведен по закону.

 

Коментари (1)

Остави коментар
чет

06.02.

2014.

anonymous [нерегистровани] у 11:02

To je dogovoreno.

Čekaju izbore.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси