Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Новинари покренули кампању за пуштање новинара Al Jazeere из затвора
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 02. 2014.

Извор: Нови магазин

Новинари покренули кампању за пуштање новинара Al Jazeere из затвора

Новинарство није злочин! - порука је која од јуче одзвања светом, а затворених и траком залепљених уста гласно је изговарају сви новинари који се противе хапшењу својих колега на радним задацима.

Новинари широм света укључили су се у виралну кампању против хапшења особља Al Jazeere у Египту који су у притвору већ други месец.

Многи од њих поставили су на Твитер своје фотографије с траком преко уста и хаштагом #FreeAJStaff.

Своје незадовољство изразио је и конкурентски Си-Ен-Ен који је новинаре Al Jazeere подржао у ТВ програму.

Три новинара, Канађанин египатског поријекла Мухамед Фахми, Египћанин Бахер Мухамед и Аустралијанац Питер Гресте, ухапшени су 29. децембра након што су припадници египатске службе националне сигурности претресли просторије те телевизије у једном каирском хотелу. Оптужени су за помагање терористичкој групи и незаконито ширење информација штетних по националну сигурност, након што је египатска Влада оптужила ту мрежу да је симпатизер забрањене организације Муслиманска браћа.

На пооштрене мере египатске владе против новинара и академика реаговала је и Бела кућа која је затражила од Каира да повуче све оптужбе и ослободи новинаре и академике који су приведени.

Такође, десетине реномираних новинара из целог света потписало је писмо којим се захтева ослобађање колега. У писму стоји:

"Ми, доле потписани новинари и уредници из међународних новинских организација које извештавају из Египта овим путем апелујемо да се сместа пусте на слободу наше колеге који су произвољно лишени слободе од 29. децембра. Дубоко смо забринути због сазнања да би наше колеге, а сва тројица су новинари који уживају велико поштовање, могли бити суочени са оптужбама које укључују припадност терористичкој организацији и ширење лажних вести које би могле угрозити националну сигурност.

Такође, апелујемо да се ослободе и остали новинари који су у притвору у Египту, од којих су неки насумично затворени већ више од пет месеци.

Хапшење ових новинара баца сенку на слободу штампе и медија у Египту. Верујемо да је поштовање права новинара и омогућавање слободног тока информација од кључног значаја за повећање разумевања и служи на добробит свим Египћанима и целом свету", преноси La Jazeera у саопштењу садржај писма.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси