Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  НУНС, НДНВ и SHARE фондација осуђују цензуру на интернету
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 02. 2014.

Извор: НУНС, НДНВ и SHARE фондација

НУНС, НДНВ и SHARE фондација осуђују цензуру на интернету

Независно удружење новинара Србије, Независно друштво новинара Војводине и SHARE фондација најоштрије осуђују покушаје цензуре и ограничавање слободе размене садржаја на интернету.

 

Током јучерашњег дана, на основу лажних пријава о злоупотреби ауторских права, са Јутјуба и других сајтова скинути су бројни видео-клипови на којима је снимак председника СНС-а Александра Вучића, који код Фекетића носи дете кроз олују, као и бројни садржаји и коментари који на различите начине, углавном иронично или кроз пародију, говоре о овом догађају.

Посебно забрињава чињеница да се поједини интернет-делатници СНС-а (у прилогу) јавно хвале успешним уклањањем политички неподобних садржаја са глобалне мреже, иако то може представљати кривично дело јер се ради о незаконитом ограничавања слободе информисања.

Истичемо да злоупотреба и притисак од стране страначких активиста на механизме којима заједница уређује садржаје на друштвеним мрежама могу лако довести до урушавања слободе говора, мишљења и информисања у дигиталном окружењу и, самим тим, угрозити интернет слободе у Србији. У овом случају неопходно је нагласити и да је ремикс култура, базирана на комбиновању и едитовању постојећих материјала у стварању нових садржаја представља један од стубова интернет културе.

Подсећамо да су у децембру прошле године извршени хакерског напади на поједине сајтове који су објавили вест о привилегијама кћерке високе функционерке СНС-а Јоргованке Табаковић, а да су пре тога неки портали повукли ову вест због "политичког притиска одозго".

Позивамо све судионике на политичкој и јавној сцени да се током предизборне кампање, али и уопште приликом промовисања политичких странака – и на интернету служе часним средствима и поштују културу и етичке норме које важе у интернет заједници.

Указујемо на чињеницу да цензура на интернету као глобалној мрежи није учинковита, и често постиже контраефекат, јер управо садржаји који се покушавају уклонити доживљавају велику популарност и широк обим размене у интернет заједници.

НУНС, НДНВ и SHARE фондација обавестиће међународне организације за медијске и слободе на интернету о овим догађајима, а размотриће могућност покретања правосудних процеса против извршилаца ових дела.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси