Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ускоро и 4Г мреже
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

31. 01. 2014.

Аутор: М. Р. Петровић Извор: Блиц

Ускоро и 4Г мреже

Сви телекомуникациони оператори у Србији, а посебно они који пружају мобилне услуге, веома су заинтересовани за куповину фреквенција из дигиталне дивиденде.

 

Татјана Матић, државни секретар у Министарству спољне и унутрашње трговине и телекомуникација, каже да ће на тај начин бити омогућено коришћење 4Г мреже, у којој је проток информација још бржи и која би боље покрила и руралне делове земље.

Процес дигитализације омогућава ослобађање дела радиофреквенцијског спектра - дигиталне дивиденде - која има изузетан потенцијал за услуге брзог приступа интернету путем мобилне мреже, па се продајом фреквенција из овог дела спектра очекује добит за буџет од неколико десетина милиона евра - каже Матићева.

Које нове услуге грађанима ће да омогући дигитализација?

За грађане који ТВ сигнал примају путем антене, увођење дигиталне телевизије омогућава бољи квалитет слике и већи избор канала. Оствариће се боља покривеност територије Србије телевизијским сигналом и могућност додатних опција као што су избор превода и титловање садржаја уз могућу подршку вишејезичности.

Шта би се десило ако не завршимо процес дигитализације на време?

У случају да се овај процес не заврши на време, до 17. јуна 2015. године, поред формалног неиспуњавања међународно преузетих обавеза, појавили би се и технички проблеми у пријему.

Србија би остала „аналогно острво“ у окружењу земаља које су прешле на дигитално емитовање, појавили би се и технички проблеми у пријему. Дигитални сигнал из суседних земаља би у том случају правио сметње нашем аналогном сигналу.

Има ли новости у вези с Пејпалом и услугом примања новца за грађане Србије?

Преостале су одређене правне недоумице код примене прописа из области финансија у случају наплате путем Пејпала и Министарство се консултује са надлежним институцијама како би се оне решиле.

Члан сте ГО СДПС. Спекулише се да ћете, по договору са СНС, после избора имати десет посланика.

Начелан договор о заједничком наступу са СНС јесте постигнут, али не бисмо спекулисали о броју мандата.

Имали сте седам мандата у Скупштини. Мислите ли да треба да имате више?

Сигурно да нам позиција није иста као што је била пре годину и по дана, нарочито после избора на Вождовцу. Приоритети су нам економске реформе и евроинтеграције на спољашњем плану.

Коментари (1)

Остави коментар
пет

31.01.

2014.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [нерегистровани] у 13:56

Tacno i netacno

Nije tacno da bi digitalni signal iz susednih zemalja pravio smetnje našem analognom signalu,
u slučaju da se proces digitalizacije TV ne završi na vreme, do 17. juna 2015. godine.

Tacno je da u tom slucaju ne bi doslo do oslobađanje dela radio-frekvencijskog spektra - digitalne dividende - koja ima izuzetan potencijal za usluge brzog pristupa internetu putem mobilne mreže, i da ne bi doslo do prodaje frekvencija iz ovog dela spektra, odnosno dobiti za budžet od nekoliko desetina miliona evra, niti do izgradnje bezicne sirokopojasne komunikacione mreze cetvrte generacije (4G).

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси