Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Оља Бећковић: Новинарство није посао за кукавице
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

29. 01. 2014.

Аутор: Р. Булатовић Извор: Блиц

Оља Бећковић: Новинарство није посао за кукавице

Уредница и водитељка емисије "Утисак недеље" Оља Бећковић била је данас гост предавач у "Блицовој" школи новинарства и поручила младим колегама да новинарство није посао за кукавице. Уредник - предавач у "Блицовој школи новинарства" Миленко Васовић представио је Ољу Бећковић као колегиницу која брани част новинарске професије.

- Она и њена емисија су ретка светла тачка на медијском небу Србије - казао је Васовић.

Бећковић је истакла да је новинарство занат који се мора научити, али да би се постало добар новинар неопходно је много више.

- То је занат који може да се научи, као и сваки други, али тешко да ћете бити новинари ако вам то није страст и ако не одлучите да вам је то живот. То јесте живот и радозналост која не престаје. Бавићете се, наравно и темама које вас интересују и не интересују, али морате да пронађете механизам помоћу којег ћете схватити да не постоји нешто што вас не интересује. И у најдосаднијој теми морате да нађете нешто што вас покреће. Ако вас не занима шта онај прекопута вас има да каже, тај разговор је досадан као смрт - каже Бећковић.

Новинаре саветује да увек знају које питање постављају и да не одустају док не добију одговор. Најважније је, истиче, како се питање поставља а то су елементарне ствари које младе новинаре нико не учи.

 

- Новинари често питају нешто што их заправо и не интересује, и саговорници дозвољавају себи да не одговоре. То ћете видети милион пута. Новинар је питао, али су политичари научили како да не одговоре и одвели су вас тамо где су они хтели. Тај разговор ће се претворити у монолог где ви не постојите - каже Бећковић.

Да је јасно формулисано питање оно најважније научила је каже у једној од својих првих емисија у којима је угостила Александра Тијанића, тада директора "Политике".

- На моје констатације, а не питања, о томе како "Политика" сме да пушта пиратизоване филмове, неколико пута ме је упитао: "А где је ту питање". Тек након неколико дана сам схватила да су то биле констатације, а не питања - присећа се Оља.

Припрема је, истиче веома важна али не сме новинара да одвуче од разговора са саговорником.

- Нема ништа горе него кад хоћете да импресионирате саговорника, и не остављате простор да он нешто каже. Припрема служи да дајете добре лоптице саговорнику, али морате да слушате шта он говори јер често је на друго питање које сте припремили, он већ у првом дао одговор - саветује Оља.

Док се припрема за емисију размишља и о томе шта радозналог гледаоца највише занима.

На питање како успева да се избори са количином моћи и агресивности коју њени саговорници доносе у емисију, Оља је врло јасна.

- Нема моћи. Онога тренутка када је неко сео прекопута вас, не занима вас да ли је најмоћнији човек у држави, већ само да вам одговори на питање. Инат, у смислу: "Ја хоћу одговор је веома важан". То може да изгледа као да сте неваспитани и бахати. Опасно је да циљ у интервјуу буде "сад ћу да га поцепам", већ треба да буде "хоћу да сазнам одговоре на питања" - каже Бећковић.

Истиче да су јој често и претили и да јој нико није нудио мито да постави поједина питања у емисији јер се зна "коме се тако нешто нуди, а коме не".

Не размишља о томе да почне да ради неку другу емисију, и да би то ипак била велика животна одлука. Имала је понуде да пређе на неку друге телевизије, али каже да тренутно не види ниједну сем Б92 на којој би радила.

Прва два рекламна блока са Вучићем протекла у тишини

На питање зашто је уместо министра привреде у оставци Саше Радуловића у недељу угостила Александра Вучића, Оља Бећковић каже да је то била њена процена да је тема изласка на ванредне изборе важнија од теме оставке о којој се данима говорило.

С обзиром на то да је атмосфера у студију са Вучићем била жучна, полазнике школе новинарства је занимало како су протекли рекламни блокови.

"Прва два у тишини, а друга два у буци", уз осмех је рекла Оља.

Школа траје три месеца

"Блицова школе новинарства" ће трајати три месеца. Прву групу чиниће 40 полазника. Мисија "Блицове школе новинарства" је да полазници надограде знања из новинарства, у занатском и технолошком смислу, да стекну самопоуздање, упознају се са суштином независног и истраживачког новинарства. Питања у вези са школом можете постављати на мејл blicovaskolanovinarstva@ringier.rs

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси