Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Саопштење поводом Дана заштите података о личности
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

28. 01. 2014.

Извор: partners-serbia.org

Саопштење поводом Дана заштите података о личности

28. јануара, 1981. године Савет Европе усвојио је Конвенцију о заштити лица у односу на аутоматску обраду података, а од 2011. године и у Србији се овај датум обележава као Дан заштите података о личности.

У Србији, као и претходних година, Дан заштите података о личности обележавамо у околностима неадекватне законске регулативе у овој области. Закон о заштити података о личности, усвојен 2008. године, није у потпуности усклађен са стандардима ЕУ. Поред тога, Србији недостају бројни секторски закони који уређују специфичне области обраде личних података. Током 2013. године државни органи нису посветили дужну пажњу унапређењу правног оквира у областима безбедносних провера, видео надзора и биометрије. Имајући у виду да је у току израда новог  Закона о раду, потребно је овим законом уредити област приватности у радном окружењу, како би се легитимни интереси послодаваца ускладили са правом запослених и кандидата да заштите своју приватност.

Влада Србије, упркос постављеним роковима, још увек није усвојила неопходне подзаконске прописе у вези са обрадом података о личности, пре свега оне који уређују начин архивирања и мере заштите нарочито осетљивих података.

Доношење новог Закона о заштити података о личности, које најављује Министарство правде и државне управе, мора да исправи и отклони недостатке постојећег закона и да садржи далеко јасније и прецизније одредбе на основу којих би руковаоци разумели своје обавезе и поступали у складу са њима.

Унапређење правног оквира као и пуна примена прописа у области заштите приватности, значајно је и у контексту започетих преговора о чланству Србије у Европској унији, у оквиру Поглавља 23.

Поред неадекватног правног оквира, грађани Србије свакодневно се суочавају са незаконитом обрадом личних података. Партнери Србија и ЦХРИС, у истраживању спроведеном током 2013. године, утврдили су да значајан број руковалаца података о личности још увек није упознат са својим обавезама прописаним Законом о заштити података о личности, што се нарочито односи на предузимање мера заштите података од злоупотреба.

Стога, Партнери за демократске промене Србија (Партнери Србија), Мрежа одбора за људска права у Србији (ЦХРИС) и група организација које подржавају ово саопштење позивају надлежне институције да хитно обезбеде  адекватан правни оквир за заштиту приватности грађана, а све руковаоце да поступају са личним подацима у складу са законом и највишим међународним стандардима заштите људских права.

Подржите ово саопштење слањем е-маила на office@partners-serbia.org или путем Twitter-a (#приватност) или Facebook-a.

Саопштење су до сада подржали:

Партнери за демократске промене Србија

Мрежа одбора за људска права у Србији (CHRIS) коју чине:

Одбор за људска права Неготин

Грађански Форум Нови Пазар

Одбор за људска права Ниш

Одбор за људска права Ваљево

Војвођански Центар за људска права Нови Сад

Protecta

YUCOM

Жене у црном

Удружење новинара Србије

Сретење

Центар за развој непрофитног сектора

Грађанске иницијативе

Унија послодаваца Србије

Центар за особе са инвалидитетом

Виктимолошко друштво Србије

Центар за самостални живот особа са инвалидитетом Србије

Смарт колектив

Share Defense / Share Фондација

АСТРА – Акција против трговине људима 

Едукациони центар Лесковац

Центар за практичну политику

Зајечарска иницијатива

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси