Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Дан заштите података о личности
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

28. 01. 2014.

Извор: Танјуг

Дан заштите података о личности

У Србији ће данас бити обележен европски Дан заштите података о личности, 28. јануар, а тим поводом повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић рекао је Танјугу да је стање у овој области у Србији незадовољавајуће.

Дан заштите података о личности обележава се 28. јануара јер је на тај дан 1981. године потписан први обавезујући међународни документ о заштити података о личности - Конвенција о заштити лица у односу на аутоматску обраду личних података.


Тим поводом, Шабић ће одржати конференцију за новинаре.

Шабић је раније рекао Танјугу да је, због побољшања стања у области заштите података о личности, неопходно унапредити нормативни систем, ојачати институције и променити менталитет грађана.

Он је оценио да је недовољно урађено у те три области и да је резултат који је направљен у изградњи институција релативизован одсуством резултата у две преостале области.

"Не можемо да кажемо да нема неких позитивних помака. Наравно да их има, јер би било невероватно и неприхватљиво да их нема", рекао је Шабић и додао да се број предмета у области заштите података о личности из године у годину повећава и да је у 2013. било 2.200 предмета.

Наводећи да нема разлога да се хвалимо и да сматрамо великим успехом растући број интервенција поверенику, он је истакао да је то пре разлог за упозорење.

"Добро је што грађани више вода рачуна о својим правима, али то није нешто чиме смемо да будемо задовољни", рекао је

Шабић, додајући да интервенције, по правилу, дају резултат, али да је то само "гребање санте леда".

Он је додао и да Србији недостаје систем, односно да је потребно изградити систем и дићи на пијадастал вредности заштиту приватности и података.

Шабић је истакао да то подразумева озбиљан напор целе државе - владе, скупштине и надлежних министарстава, повереника, али и одговарајуће измене у систему школства, што се у Србији, како је додао, не ради.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси