Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Укида ли се ТВ претплата?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

28. 01. 2014.

Аутор: Љ. Малешевић Извор: Дневник

Укида ли се ТВ претплата?

Након уредбе Републичке владе о привременом финансирању Радио-дифузне установе Србије и Радио-дифузне установе Војводине из буџета државе, поново се поставља питање шта ће бити с РТВ претплатом. Држава је том уредбом доделила укупне субвенције од 7,5 милијарди динара, од чега РТС-у припада 5.812.500.000, а РТВ-у 1.687.500.000. Одлучено је да им се новац преноси највише у износу до једне дванаестине у месецу, и то основу уговора који се закључи између Министарства културе и информисања и РТС-а и РТВ-а.

Дакле, обећано је урађено, па се тако РТС и РТВ ове године, као и наредне, финансирају из буџета, односно новцем пореских обвезника. У исто време, исти ти порески обвезници и даље плаћају ТВ претплату, све док неко од надлежних не каже да се она укида. Или се ипак неће укинути? То у овом тренутку нико не може или неће да каже. На сајту РТС-а наведено је да је претплата 500 динара за домаћинства, као и да редовним платишама следује пет одсто попуста. У исто време, на сајту РТВ-а наведено је да је претплата 555 динара и да се примењује стимулативни попуст од пет одсто за благовремено плаћање у законом прописаном року. Дакле, грађани само за ТВ претплату годишње треба да издвоје 6.000 (ако је РТС) или 6.660 динара (ако је РТВ).

Половином прошле године први потпредседник Владе Србије Александар Вучић изјавио је да ће ТВ претплата бити укинута. Многи су након те изјаве престали да је плаћају, чекајући да држава на себе преузме обавезу финансирања јавног сервиса. Јавни сервиси су позивали грађане да уредније и у већем проценту плаћају ТВ претплату, али је чињеница да се проценат оних који то чине драстично смањио.

Но, како је ТВ претплата у Србију уведена на основу Закона о изменама и допунама Закона о радио-дифузији, јасно је да она не може ни бити укинута док се тај закон не промени. У њему се чак ствара могућност да РТВ претплата ових дана повећа јер се на основу члана 83, став 7 Закона претплата за сваку наредну годину усклађује с растом цена на мало у претходној календарској години по званичним подацима органа надлежног за статистику, увећаним пет посто.

Износ од 500 динара месечно утврђен је од априла 2010. године и од тада РТС није мењао износ, мада је на то имао законско право. Оно што РТС јесте радио због малог процента редовних платиша јесте утуживање дужника и редовно исказивање дуговања на рачунима за електричну енергију. На рачуну за струју за децембар, који је претходних недеља уручен грађанима Србије, и даље се наводи да је РТВ претплата 500 динара. Но, како је реч о рачунима за децембар, могло би се очекивати да на јануарском рачуну те ставке не буде. Јер, уредба о субвенцијима јавном сервису из буџета Србије већ је ступила на снагу па би самим тим могла значити и да се РТВ претплата укида. Да ли ће тако и бити, остаје да се види.

Коментари (3)

Остави коментар
пет

28.03.

2014.

Željko Đ. [нерегистровани] у 21:40

Obećanje, . . . radovanje

Vučić obećao, narod poverovao ! Još jedno prazno obećanje koje se više i ne pominje. Zar nema ni jedan novinar , ni jedan medij koji bi pokrenuo pitanje ovog obećanja i njegovo ispunjenje, zarad običnih ljudi u Srbiji koji su ionako izgubili svaku nadu u bolji život ?

Одговори
чет

30.01.

2014.

Vojin Popović [нерегистровани] у 10:26

Ukida li se Tv pretplata

Nije mi jasno zašto se toliko piše i govori o tome, da li se ukida TV pretplata sa finasiranjem JS iz budžeta? Naravno da će se ukinuti. Zašto se više ne piše o tome, šta ćemo sa ne naplaćenom TV pretplatom? Nije moralno da neko plaća, a neko ne plaća TV pretplatu samo zato što je bilo najavljeno da će se ukinuti.

Одговори
уто

28.01.

2014.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [нерегистровани] у 12:07

Nije sija nego vrat

RTV pretplata je u Srbiju uvedena Zakonom o radiodifuziji, a Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o radiodifuziji naknadno je propisan i nacin prikupljanja RTV pretplate - putem racuna za utrosenu elektricnu energiju.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси