Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Офшор компаније и у Радио Индексу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

28. 01. 2014.

Извор: Политика

Извештај Савета за борбу против корупције Владе Републике Србије о притисцима и контроли медија (септембар 2011) 6 део

Офшор компаније и у Радио Индексу

Иако не постоје званични извештаји, сматра се да је Хепи телевизија у власништву контроверзног бизнисмена Предрага Ранковића Пецонија.

И власници радио станица често се крију иза офшор компанија, па чак три националне радио станице, од укупно пет, имају власника на Кипру.

Радио Индекс има кипарског власника – „SWF investments limited” из Лимасола, који поседује 49 одсто акција. Ни у овом случају се не зна ко је заиста власник тих акција, мада се у регистру АПР-а могу пронаћи документи који говоре да је директор „SWF investments limited” са Кипра извесни словеначки држављанин Лео Облак. Особа са тим именом је директор словеначке групе радио станица „Инфонет медија”.

Према подацима АПР-а, у власничкој структури Роадстар радија 49 одсто акција припада хрватској фирми која се бави прометом некретнина – „Дијаграм некретнине” д. о. о. Загреб. Ова промена, према подацима АПР-а, обављена је у мају 2011, а до тада је 49 одсто акција припадало кипарској офшор компанији „Radich Enterprise limited”, док је остатак акција имао извесни Илија Дражић, који је и данас власник 49 одсто акција. Ово је већ трећа промена у власничкој структури тог радија, који је према ранијим подацима, био у власништву „Euroluxpetrol - Elp” Бранивоја Лазовића, који се у АПР-у и данас води као заступник радија. До ове прве промене капитала радија дошло је, према наводима медија, након Лазовићевог хапшења у фебруару 2009. године, због сумњи да је починио кривично дело злочиначко удруживање, примање и давање мита, злоупотреба службеног положаја, чиме је буџету Србије нанета штета од 25 милиона динара, али је касније ослобођен свих оптужби.

Донедавно је 15 одсто акција недељника „Стандард” било у власништву новинара Жељка Цвијановића, док је 85 процената припадало бечкој фирми „ЈК Zeitungsverlag beteiligungs”. Занимљиво је да је формални власник тог предузећа аустријски адвокат Вернер Јоханес Краус, који је такође власник „Гринберг инвеста” у ТВ Авала. У међувремену, дошло је до промена у власничкој структури тог магазина, па стопроцентно власништво прелази у руке предузећа „New Standard Media” Матилде Вељковић, која је у старом „Стандарду” радила у маркетингу, док је главни уредник био и остао Жељко Цвијановић. Цвијановић је познат домаћој јавности као новинар који је за време рата службовао у кабинету СДС-а Радована Караџића, а потом био и шеф београдског дописништва Срне, новинар „Репортера”, уредник „Блиц њуза”, недељника „Европа”, чије су наводне везе са Службом државне безбедности више пута биле објављене у јавности.

Веома утицајан лист у којем се могу прочитати ставови економске елите – „Економист”, у Србији послује као званично издање предузећа „Економ Ист медиа груп”. Власници те фирме су новинари Биљана Степановић Милошевић (10 одсто) и Мијат Лакићевић (0,34 одсто), али и америчка компанија „Media International group” (89,66 одсто) која послује у оквиру америчке офшор зоне – државе Делавер, чији је власник непознат.

И недељник „Објектив” има власника у истој офшор зони, фирму „МГМ Промаркет”, о чијем се правом власнику, такође, само нагађа. Према наводима медија, иза те офшор фирме стоји Борис Стајковац, широј јавности познат као организатор бројних хуманитарних акција, оснивач Центра за бригу о деци, али и бивши високи функционер ДС-а и Карићевог ПСС-а. Да су ти написи вероватно тачни, говори и податак да је заменик директора предузећа Милица Стајковац, његова супруга.

Стајковац је, иначе, хапшен у марту 2009. године, а затим и оптужен за утају пореза од 2,7 милиона динара.

„Недељни телеграф”, који је престао да излази 2010. године, такође је за власника имао кипарско предузеће „Armapo Media Limited”. Ко је власник тог кипарског предузећа такође је непознато, иако је у медијима било нагађања.

Власника са Кипра имао је и дневни лист „Борба”, који је такође крајем 2009. године престао да излази. Компанија под називом „Buana Holdings limited” из Никозије и данас је власник предузећа „Новине Борба”, које је издавало дневни лист „Борба”. У октобру 2008. та кипарска компанија је од предузећа „Футура плус” за 5.000 евра купила предузеће „Новине Борба”. „Футура плус” се и данас налази у поседу фирми Станка Суботића Цанета „Д-трејд” и „Имирџинг маркет инвестментс” из Данске, док је кипарску компанију „Buana Holdings limited” заступао новинар Иван Радовановић, али њен власник није познат.

Поред медија чији власници потичу из пореских рајева, постоји и група од пет медија са недовољно транспарентним домаћим капиталом, који је заправо у рукама домаћих бизнисмена или политичара – Хепи ТВ, Хепи кидс ТВ, Радио С, „Актер” и „Печат”.

Власничке структуре Хепи ТВ и Хепи кидс ТВ, две повезане телевизије које деле националну фреквенцију, прикривене су и компликоване. Иза низа разних предузећа, као крајњи власник Хепи ТВ појављује се извесни Петар Ратковић, а власник Хепи кидс је извесни Дејан Николић.

Иако не постоје званични извештаји, сматра се да је Хепи телевизија у власништву контроверзног бизнисмена Предрага Ранковића Пецонија, јер су све фирме које учествују у власништву те станице регистроване у Земуну на истој адреси, на којој се налазе и фирме чије се власништво у медијима (мада не и званично) приписује Ранковићу („Монус”, „Инвеј”). Ранковић је послове започео са коцкарницама и кладионицама, док га Бела књига организованог криминала из 2002. године означава као главног оперативца „сурчинског клана” за прање новца. Савет за борбу против корупције је недавно примио представку запослених новинара, којом се изражава сумња да је Жељко Митровић неформални сувласник Хепи ТВ.

Наставиће се

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси