Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Интернет зависност као нова болест
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 01. 2014.

Извор: Фонет, Данас

Интернет зависност као нова болест

Интернет зависност је најновија врста нехемијске зависности која није изазвана деловањем неке хемијске супстанце, али у Србији нема системског праћења броја људи са том врстом проблема, рекла је на трибини коју су у Образовном центру краљевачке Поликлинике организовали удружење Позитивна омладина и Дом здравља, Ружица Маџаревић, психолог београдског саветовалишта "Ентера".

 

Према њеним речима, постоје процене да се око 15 процената од укупног броја оних који користе интернет могу сматрати интернет-зависницима.

Ако највећи део свог времена и више од 30 одсто слободног времена проводите на интернету,рекла је Маџаревић, то се може сматрати проблематичним. То значи, додала је она, да ако имате четири сата слободног времена и сва четири проведете сурфујући, неопходно је преиспитивање организације вашег дана.

Према речима Ружице Маџаревић, у саветовалишту "Ентера" проблем зависности решавају најчешће кроз третмане са децом која су VI или VII разред одновне школе, односно у узрасту од 11 до 12 година. Она је додала да родитељи зову и због млађе деце и навела пример трогодишњака који је вриштао кад год га одвоје од компјутера.

Горња граница старости интернет зависника је 40 година, каже Маџаревић и наводи да су на консултације долазили и они старији од 60.

Ипак, најчешћи интернет зависници, према статистици коју поседују у "Ентери" јесу ученици завршних разерада основне школе и ученици средњих школа.

Дефектолошко саветовалиште "Ентера" основано је 2006. године и прва је установа у Србији која је почела да се бави лечењем интернет зависности. Лечење интернет зависности, додала је Маџаревић, суштински се не разликује од лечења алкохолизма, наркоманије или патолошког коцкања, а иако постоје одређена општа правила, сваки третман током психотерапије се посебно прилагођава појединцу.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси