Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Пројектно финансирање је најбоље решење
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 01. 2014.

Извор: Врањске новине

Пројектно финансирање је најбоље решење

Прошлог петка је у Врању боравио Рајан Роулендс, саветник за медије и културу Амбасаде САД-а.


Један од догађаја којем је присуствовао заједно са представницима канцеларије америчке Амбасаде за војну сарадњу и Вераном Матићем из Фонда Б92 је и потписивање уговора за изградњу сигурне куће у Врању, пројекта вредног 200.000 долара којег финансира европска команда америчке војске EUKOM.

Са Роулендсом смо разговарали о актуелним проблемима са којима се суочавају медији у Србији:

Какво је по вама тренутно стање локалних медија у Србији и колико сте упознати са медијском сценом југа Србије?

- Велики је број медијских кућа и стање је такво да се константно мора контролисати рад медија како би се осигурало објективно информисање и како би они имали независну улогу у информисању шире јавности. Оно се може сагледати из више аспекта, али мислим да је највећи проблем финансирање приватних медијских кућа и утицај локалне самоуправе на рад јавних сервиса, што може да доведе до манипулација, необјективног извештавања и цензуре.

Због чега је битно одвајање јавних сервиса од локалних самоуправа и које решење би било најприхватљивије?

- Битно је управо због те финансијске независности. Не можете очекивати објективно информисање ако медијска кућа зависи од моћника. Да би се дошло до најбољег решења за све, медијски радници морају прво да буду добро информисани о целом поступку и сету медијских закона – о јавном информисању, јавним медијским сервисима и електронским медијима, како не би дошло до забуне. Свакако је најбоље решење такозвани концепт пројектног финансирања.

Да ли ћете наставити да подржавате рад локалних медија?

- Амбасада САД на томе ради још од 2001. године и наравно да ће и даље на томе радити. Велики број новинара учествовао је на разним тренинзима и радионицама које смо организовали како бисмо подигли квалитет истраживачког новинарства у Србији. Осим што су имали прилику да кроз ове радионице усаврше технике информисања јавности, новинари су имали прилику да похађају тренинге у САД-у и да пласирају своје приче у медијима ван Србије.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси