Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  "Политика" обележила 110 година од оснивања
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 01. 2014.

Извор: Танјуг

"Политика" обележила 110 година од оснивања

Дневни лист "Политика" обележио је данас 110 година од оснивања, уручивањем традиционалних награда за ликовну уметност и за најбоље књижевно дело намењено младима.

На свечанти у Скупштини Града Београда, награде су уручене Чедомиру Васићу за изложбу "Сан" и Угљеши Шајтинцу за роман "Чарна и Несвет".

У образложењу Васићеве награде, наводи се да је изненађујућа чињеница да је аутор тек сада добио награду.
"И, као што то обично бива, кад се дуго чека - кад се оклева - онда парадокс преузме ствар у своје руке: Чедомир Васић побеђује изложбом којом је управо победу довео у питање", наводи се у образложењу жирија које је прочитао председник Радоња Лепосавић.

У образложењу се наводи и да изгледа да историјски догађаји једино у уметности остављају релевантног трага, и то само када се њима позабаве велики мајстори од Веласкеза и Ђулија Романа, до Паје Јовановића и Чедомира Васића.

Примајући награду за изложбу која је одржана је у галерији "Србија" у Нишу, Васић се захвалио "Политици" што је у разноразним тешким околностима одржала важно признање као што је награда за ликовну уметност.
"Ово је такмичење у коме нема супарника, него се свакодневно такмичимо са самим собом", рекао је Васић након примања награде коју му је уручила главна и одговорна уредница "Политике" Љиљана Смајловић.

Образлажући одлуку да награда "Политикиног забавника" за најбоље књижевно дело за младе објављено у 2013. години припадне Шајтинцу, председница жирија Ивана Вујић рекла је да је награђено дело писано једноставно и јасно, реалистичним стилом, али жанром којим писац успешно истражуке архетипске теме бајке.

"Чарна и Несвет", коју је објавила "Пчелица" из Чачка, стоји у образложењу жирија, јесте књига која производи чуда, књига о одрастању, која говори да човек одраста тек онда кад је способан да воли, буде пријатељ и да се супростави предрасудама света одраслих.
"Ово је мала велика књига која је неопходна данас у свету глобализације и развијених технологија, јер младог и сваког другог читаоца води, не ка непрекидној забави, већ ка промишљању сопственог живота", наводи се у образложењу.

На овогодишњи, 35. по реду конкурс за награду "Политикиног забавника" за најбоље књижевно дело за младе пристигло је 60 књига.

Након примања награде коју му је уручио главни уредник "Забавника" Зефирино Граси, Шајтинац је прочитао део награђене књиге и захвалио се "Забавнику" што је установио награду која значи сваком писцу.
"Пишете увек причу коју не можете да издржите да не напишете", рекао је Шајтинац.

Награда листа "Политика" за ликовну уметност, коју је основао тадашњи директор и главни уредник Владислав Рибникар, додељује се од 1932. године, а од 1979. године, и награда "Политикиног забавника" за најбоље књижевно дело намењено младима.

Скупу је присуствовао и државни секретар у МУП-у Србије Владимир Божовић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси