Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Линч за Лили Линч
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 01. 2014.

Аутор: Д. Вукотић, Д. Вукосављевић Извор: Политика

Линч за Лили Линч

Млада америчка новинарка за 48 сати постала звезда Твитера и крунски доказ за полицијску репресију над медијима у Србији

 

Афера у најави, која је у протекла два дана узбуркала београдску чаршију и друштвене мреже, могла би да се дефинише као – бура у чаши воде. Све је почело информацијом интернет-портала „Магазин Балканист”, који је објавио да су његовој уредници, америчкој новинарки Лили Линч, у ноћи између недеље и понедељка, у стан неовлашћено упала двојица полицајаца. Према њеним речима, испитивали су је о разлозима боравка у Србији и демонстрирали познавање детаља из њеног личног живота. Вест је одјекнула на друштвеним мрежама, нарочито „Твитеру”, изазивајући салве осуда на рачун медијских слобода у Србији, уз оцене да су се за новинаре, поготово иностране, мрачне деведесете – увелико вратиле.

Жестоким саопштењем огласила се Нова странка оцењујући да је америчка новинарка доживела најстрашнију тортуру:

„Оваква врста тортуре неодољиво подсећа на мрачне деведесете када су лица из различитих служби и криминалци пресретали, нападали и застрашивали стране држављане у Србији и новинаре који су се својим извештавањем супротстављали тадашњем режиму.”

Демократска странка је саопштила да овакви поступци наносе ненадокнадиву штету слици Србије у свету и подсећају на мрачна времена наше прошлости, а речима осуде се на „Твитеру” огласио и Душан Спасојевић.

А ево шта се, према полицијским сазнањима, уствари догодило. Београдска полиција није улазила у стан америчке држављанке и новинарке Лили Линч, нити је са њом имала било какав контакт, речено је за „Политику” у врху београдске полиције. Како нам је објашњено, полиција је закуцала на врата новинарке после пријаве првог комшије да су врата од њеног стана отворена и да се плаши да се нешто догодило.

„Дежурна служба примила је 19. јануара, у 23.30 часова, позив од Златимира Чале који станује врата до новинарке Линч и њеног супруга. Овај позив је забележен. Као што је уобичајено, одмах смо послали искусну екипу полицајаца на адресу. Они су само покуцали на врата и питали да ли је све у реду. Након потврдног одговора су отишли. Нису имали контакта са новинарком”, каже наш саговорник.

Златимир Чале јуче је сам дошао у станицу полиције у Савском венцу и поновио своју изјаву, напоменувши да није мислио ништа лоше, већ да се само забринуо за своје комшије. Полицији је, како сазнајемо, рекао да му је страшно непријатно и да га је срамота после онога што је видео у медијима.   

Према речима америчке новинарке, двојица униформисаних људи, који су усред ноћи ненајављени ушли у њен стан, између осталог, питали су је да ли је њен вереник Срећко Шекељић такође новинар.

Лили Линч и Срећко Шекељић су средином прошле године основали интернет-портал „Магазин Балканист”, који објављује текстове на енглеском и српском језику, а намењен је, према наводима са сајта, образовно-међународној публици која се заситила постојећом понудом.

„Циљ нам је да пружимо бескомпромисно извештавање о нашем региону и о политичком простору источно од Балкана.”

На основу кратке биографије новинарке Лили Линч, доступне на порталу „Е- новине”, она је слободни новинар и уредник из Сан Франциска, а тренутно живи у Београду. Срећко Шекељић, осим што је блогер на сајту Б 92 и суоснивач „Магазина Балканист”, својевремено је четири године радио у кабинету председника Србије Бориса Тадића, бавећи се пројектима у вези са цивилним друштвом.

Текстови на њиховом порталу су углавном критички оријентисани према садашњој власти у Србији, а Лили Линч напомиње да је „Магазин Балканист” протеклих недеља објавио чланке о консолидацији моћи првог потпредседника владе Александра Вучића, кризи на северу Косова и померању са положаја неколицине високо рангираних припадника војске.

У текстовима на порталу с времена на време међутим провејавају одређене нелогичности, па се тако пишући о превирањима у Српској напредној странци наводи да је најава Владимира Цвијана да се кандидује као Вучићев противкандидат на страначким изборима – „шокантна”. Опште је место у београдској политичкој чаршији, па и оној која критикује садашњу владајућу гарнитуру, да Цвијан не представља реалну опасност за лидера напредњака. „Балканист” међутим саопштава својим читаоцима да су америчка и руска амбасада изразиле забринутост за Цвијана.

Портал је такође навео да ћерка гувернерке НБС Јоргованке Табаковић ужива услуге „приватног шофера” који је на рачун државног здравственог фонда вози на усавршавање. Таква оцена је пропраћена подацима о свим недостацима српског здравственог система чија је једна од највећих бољки – корупција.

У циљу објективније информисаности читалаца, ипак није пренесено саопштење Републичког фонда за здравствено осигурање, где се наводи да је гувернеркина ћерка једна од 22 запослених у РФЗО, које је фонд упутио на стручно усавршавање, те да сви имају једнака права за коришћење превоза.

Подсећајући на мрачне деведесете, „Балканист” пише и да је у то време више новинара, уредника и издавача бачено у затвор.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси