Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Позив НВО да подрже новинаре у Црној Горе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 01. 2014.

Аутор: Живојин Цветковић Извор: Политика

Позив НВО да подрже новинаре у Црној Горе

После вишегодишњих свакојаких страдања, без икакве заштите власти у Црној Гори, најновијег бомбашког напада на редакцију „Вијести”, масакрирања мафијашком, бејзбол палицом новинарке Лидије Никчевић, дописнице листа „Дан” из Никшића, намеће се питање шта то после свега доживљаваног могу да учине новинари а да им голи живот не буде сваког дана угрожен.

Колико се то може остварити генералним штрајком новинара који су заказали за 23. јануар, на Дан новинара Црне Горе. На жалост, према досадашњем искуству, своје очигледно безнадежно стање неће нимало променити.

Премијер Мило Ђукановић је, као и сваки пут у оваквим случајевима, „оштро осудио” напад на новинарку, уз обавезну напомену да се то, сваки пут, једино догађа новинарима и њиховим уредницима „који су страни агенти, којима се управља из Србије”.

Реакција институција биће окончана изјавом полиције да се и даље интензивно трага, не само за особама из последњих случајева злочиначког понашања, већ и за починиоцима убиства уредника „Дана”, који је убијен још 2004. године, особама које су испребијале директора листа „Вијести” 2007. године, а такође и починиоцима који су палили аутомобиле, демолирали редакције, подметали експлозив испред кућа новинара „Монитора”.

Сва ова несрећна догађања уследила су увек непосредно по објављивању негативних и критичких информација о појавама корупције и криминалних дешавања широм Црне Горе.

На основу изјаве Светлане Рајковић, помоћника министра правде да ЕУ не поставља као услов медијске слободе у Црној Гори јер „преговори не зависе од појединачних случајева”, може се закључити да Европска унија има сасвим друге приоритете када је Црна Гора у питању. То, у ствари, значи да су медијске слободе и живот новинара „мртво слово на папиру”.

Из ових, делимично наведених разлога, користим ову прилику да позовем јавно мњење Црне Горе, Хелсиншки одбор за људска права Србије и Црне Горе, Међународну федерацију за људска права, Фонд за хуманитарно право, Међународну и Европску федерацији новинара, Репортере без граница и изасланике УН за људска права у Црној Гори, да активно и свеобухватно подрже новинаре Црне Горе у њиховим тежњама да без страха за сопствени живот објективно и истинито информишу о свему што се догађа у друштвеној заједници.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси