Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Борка Стефановића заболела истина!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 01. 2014.

Аутор: Б. Б. Извор: Курир

Борка Стефановића заболела истина!

Борислав Стефановић, члан Председништва и шеф посланичке групе Демократске странке, на седници Главног одбора те странке одржаној пре два дана отворено је запретио да би, под условом да се дочепа власти, захтевао да се затвори најтиражнији дневни лист Курир.

 

Медијски радници сложни су да Стефановић на тај начин покушава да изврши притисак на медије да престану да истражују и објављују чињенице о аферама функционера ДС, што је супротно свим начелима демократије.

Медијски мрак

Председник Извршног одбора УНС Петар Јеремић каже да је апсолутно неприхватљива претња гашењем медија.

- Свако може да буде незадовољан уређивачком политиком неког медија, која мора бити аутономна, али не сме да тражи или прети гашењем медија. Свако ко сматра да је оштећен писањем у неком гласилу, правду може да потражи пред Саветом за штампу или пред надлежним судом - казао је Јеремић.

Професор ФПН Зоран Стојиљковић каже да политичари не би смели тако да наступају јер се то може схватити као притисак на медије да престану да се баве објављивањем афера које њима не одговарају.

- Неуобичајено је да истакнути партијски функционери на интерним скуповима прозивају медије. Политичари могу износити аргументоване критике, али не би требало тако да наступају. Медијима се бави законодавство, струковна удружења - додаје Стојиљковић.

На молбу да изнесе став о Стефановићевом поступку, председник Независног удружења новинара Србије Вукашин Обрадовић рекао је да нема коментар.

Како је Курир јуче објавио, Стефановић је пред члановима ГО ДС рекао да би се, да може, прво обрачунао с најутицајнијим новинама у Србији.

- Ми нудимо Србију без Курира - рекао је председник посланичке групе ДС не марећи што се гушење медијске слободе коси са основним демократским начелима које пропагира као велики демократа.

Морални чистунац

Иначе, Стефановић, који је у Министарству спољних послова запослен као политички директор, како је Курир писао, месецима није ушао у зграду МСП, али га то не спречава да уредно узме плату од око 96.000 динара, нити да користи мобилни телефон, чији рачун плаћа МСП. Уз то, према имовинској карти на сајту Агенције за борбу против корупције, Стефановић, који је у МСП, од јануара 2001. прима и посланички паушал од 30.000 динара. Иако је још у новембру прошле године рекао да ће покренути процедуру за смену у МСП, где му, како је тврдио, не дозвољавају да ради ниједан посао, до данас то није учинио.

Правдање

Стефановић: Мислио сам фигуративно

Борислав Стефановић јуче је покушао да се оправда за претње затварањем најтиражнијег српског дневног листа, па је објашњавао да то није мислио буквално.

Никад нисам тражио да се угаси било који медиј. То је речено у фигуративном смислу - покушао је да се „опере“ Стефановић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси