Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Подршка Конгреса САД
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 01. 2014.

Извор: Политика

Подршка Конгреса САД

Хелсиншка комисија пред којом је Ћурувија сведочио 1998. године поздравила је хапшења осумњичених за његово убиство.

Сенатор Бен Кардин и конгресмен Кристофер Смит, који заједнички председавају Хелсиншкој комисији америчког Конгреса, издали су саопштење у којем поздрављају хапшења у Београду поводом убиства Славка Ћурувије.

„Био је храбар новинар који је убијен зато што се нашао на путу режиму Слободана Милошевића у Србији”, рекао је сенатор Кардин.

„У неколико наврата сам јавно тражио да се извршиоци овог злочина приведу правди. Похваљујем српске власти што су ухапсиле бивше безбедносне службенике због њихове претпостављене одговорности. То је исказивање политичке воље за суочавањем са једним тамним периодом у српској историји. Надам се да ће српски правни систем предузети и друге кораке у овом случају, као и конкретне мере кад је реч о другим случајевима из тог периода, укључујући и убиства америчких грађана, браће Битићи, у јулу 1999. године. Србија у томе има моју пуну подршку", казао је Кардин.

Копредседник Кристофер Смит подсетио је да је Ћурувија сведочио пред Хелсиншком комисијом Конгреса САД неколико месеци пре него што је убијен пред вратима свог дома, и да се из тог сведочења видело да је он свестан опасности којој се изложио.

„Режим ме прогони за пример другима који би да му се супротставе, рекао је том приликом. Надам се да ће вест о хапшењима донети утеху, коначно, породици и пријатељима Славка Ћурувије.”

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси