Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  „Фајненшел тајмс” у Врању
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 01. 2014.

Аутор: Батић Бачевић Извор: Политика

„Фајненшел тајмс” у Врању

Није све тако црно у Србији, али медији изгледа нису заинтересовани за позитивне и охрабрујуће вести. Домаће новинске агенције су јавиле, а медији углавном прећутали, да је магазин „ФДИ Интелиџенс”, део „Фајненшел тајмса”, уврстио Врање међу десет градова који су најбољи за пословање у категорији европских градова исте величине.

Како су саопштиле локалне власти, Врање је заузело седмо место у конкуренцији 468 европских градова и региона, док се испоставило да је Зајечар још већа шанса за пословне империје широм света, јер је тај град заузео шесто место на листи, на којој су се нашли и Зрењанин, Сремска Митровица и Рума. Економски процват могао би да почне чим се у Кану обави церемонија додела награда, а у фебруарско-мартовском издању „ФДИ Интелиџенс” објави велики чланак о Врању.

Нико се неће наљутити ако пре те доделе награде на рачун маркетинга угледног листа долети неки динар из србијанских градова у великом успону којег нису свесни једино грађани који у њима живе. Али када нагрну инвеститори, нема никакве сумње да ће сви дубоко ценити визионарске идеје локалних лидера. 

Та листа градова, општина из Србије које су добијале награде за градове будућности, најбоље пословне или туристичке дестинације, већ делује као неки захуктали воз пи-ар индустрије, из којег је одавно искочио машиновођа, али се путници и даље радују што ће брзо стићи на одредиште.

Негде у сенци нових тријумфа пи-ар служби, једине економске гране која годинама у Србији бележи стабилан раст, остаје остатак српског друштва који би био задовољан када би макар део тих блештавих прогноза био реализован, јер се лествица очекивања од државе или владе стално спушта... Али та стална продукција одличних економских вести за Србију би заиста могла да се обије о главу влади и њеним медијским стратезима ако све почне и заврши се у Кану, на додели награда за градове блиставе економске будућности. И ако се никада не сусретну прави „Фајненшел тајмс” и права Србија.

Истраживачи јавног мњења се слажу да је Александар Вучић поверење грађана стекао када је одлучио да се сукоби са најмоћнијим капиталистом у Србији, али нису сасвим сигурни када му грађани више верују – када им каже да ће ускоро кренути економски опоравак или када, за разлику од бивше хипероптимистичке власти, констатује да читава земља или друштво ходају по ивици банкрота.

То унутрашње двојство, нова власт која жели да радикално промени Србију, и стара гарда пи-ар машинерије која је већ променила политичке господаре, али би да сачува све у својој области, као да се приближавају свом тренутку истине... после којег ћемо знати шта се заиста променило у Србији... а шта у „Фајненшел тајмсу”.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси