Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Одговор новинару “Клајне цајтунга”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 01. 2014.

Аутор: Драган Вукотић Извор: Политика

Одговор новинару “Клајне цајтунга”

Реагујући на мој текст „Неодољива привлачност нове истине” од 15. 1. 2014. о третману узрока Првог светског рата у германофоним медијима, новинар аустријског „Клајне цајтунга” ме оптужује за криве наводе и погрешну интерпретацију његовог чланка.

Кристијан Вершиц ми замера што му пребацујем погрешно навођење презимена директора Архива Србије и тврди да је у штампаном издању његових новина исправно наведено презиме Мирослава Перишића.

Аустријски колега свакако зна да се у Београду „Клајне цајтунг” чита искључиво у интернет-издању, јер је немогуће на трафици купити штампано издање листа из Граца. Док пишем одговор Вершицу, на сајту „Клајне цајтунга” име директора архива и даље је погрешно: уместо Перишић пише Перић.

Рекао бих да Вершиц испољава сличну тенденциозност у писму „Политици” као и у тексту у „Клајне цајтунгу”. Примера ради, тврди да му није познат ниједан аустријски историчар који би негирао да је Аустрија након убиства Франца Фердинанда хтела да поведе рат против Србије. Наравно да то нико не би могао да негира, ни кад би хтео, али поента је у томе да постоји сијасет доказа да је аустријска жеља за ратом постојала и много пре Сарајевског атентата, а не само после.

Иако тобож критикује Кристофера Кларка због повезивања Првог светског рата са Сребреницом, Вершиц чини исто што и Кларк тако што са Првим светским ратом и српском улогом у њему повезује Слободана Милошевића и Ивицу Дачића. Па се још изругује што је Милошевићу „успело“ да га 1999. бомбардују бивши савезници из два светска рата! Какав вешт маневар Кристијана Вершица: земља која је постала жртва неправедног и нелегалног НАТО бомбардовања постаје једини кривац због тога што су друге земље, овог пута заједно са Немачком, ушле у незакониту ратну авантуру за коју нису имале дозволу Уједињених нација. 

Зар Кристофер Кларк и Кристијан Вершиц не раде једно те исто, покушавају да делегитимизују Србију из 1914. заједно са овом из 2014? Зар господин Вершиц заиста очекује да јавност у Србији то прихвати без роптања?

Драган Вукотић, новинар „Политике”

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси