Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Прпа препознала убицу Ћурувије на фотографији!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 01. 2014.

Извор: Наше новине

Прпа препознала убицу Ћурувије на фотографији!

Бранка Прпа, невенчана супруга убијеног новинара Славка Ћурувије и једини сведок овог свирепог злочина, на једној од фотографија које су јој предочене током истраге препознала је особу која би могла да буде убица, каже за Наше новине некадашњи заменик начелника Управе за борбу против организованог криминала МУП-а Србије Драган Карлеуша, који је учествовао у истрази овог злочина.

- Током истраге Бранки Прпи су предочене слике двадесетак особа за које смо сумњали да би, према опису посла у ДБ-у, могле да буду егзекутори. Она је за једног од њих рекла да би то могао да буде убица - каже Карлеуша.

Полиција испитала ДБ-овца

Он објашњава и да из тог разлога није урађен фото-робот према опису који је полицији после убиства дала Бранка Прпа. На питање да ли је испитана и процесуирана особа за коју је Прпа рекла да би могао да буде убица, он каже следеће:

- Управа за борбу против организованог криминала МУП-а Србије обрадила је све исказе и урадила све што је било потребно како би овај злочин био расветљен.

Толико могу да кажем о томе - поручио је Карлеуша.

С друге стране, Бранка Прпа каже да је она први пут, иако директни сведок и очевидац овог злочина, позвана да сведочи тек након пуних 19 месеци.

Мистерија „фото-робота“

- Од 2000. до 2007. године погледала сам на хиљаде фотографија. То што тврди господин Карлеуша је полуинформација која је у суштини дезинформација - објашњава Прпа и додаје да она даље неће да учествује у спекулацијама.

- Једино што желим је да овај случај коначно буде решен, а кривци кажњени - закључује Прпа.

Иначе, током истраге која је спроведена 2000. године објављен је један фото-робот осумњиченог у овом злочину. Дуго се нагађало ко би то могао да буде и на основу чијег исказа је направљен тај портрет који, према Прпином сведочењу, није урађен на основу описа који је она дала полицији.

Драган Карлеуша за Наше новине разрешава и ову енигму:

- Тај фото-робот је урађен на основу описа једног очевица чије име овом приликом наравно не смем да откривам. Он је потврдио присуство извесне особе на месту злочина и то пре и за време када се Ћурувијијино убиство десило, а која је после убиства нестала. То нам је било довољно да посумњамо да је реч о некоме ко је у овај злочин и умешан - објашњава Карлеуша и додаје да је због тога урађен фото-робот ове особе, који је према речима очевица чији опис је коришћен приликом израде, урађен одлично.

Бранка Прпа је касније посведочила да јој се човек чије је лице било на једном од фото-робота касније јавио из Финске, где се одселио, демантујући да је на било који начин умешан у убиство њеног супруга.

Да подсетимо, Тужилаштво за организовани криминал је у у преткривичном поступку као непосредног извршиоца убиства означило Мирослава Микија Курака, који је у време злочина био припадник специјалне службе обезбеђења ДБ-а, али једини очевидац овог злочина Бранка Прпа тврди да он не личи на човека кога је она видела када се нагнуо над Ћурувијом да га „овери“. Прпа, међутим, тврди да је постојао и други атентатор на месту убиства, који је њу оборио на земљу с леђа, ударцем тупим предметом по глави.

Робот

Фото-робот који је 2001. објављен урађен је на основу описа једног очевица чије име не смем да откривам. Та особа је била на месту злочина пре и за време убиства.

Тадић: Почели смо истрагу, али није могло да се заврши без сведока

Почасни председник ДС-а Борис Тадић рекао је поводом хапшења осумњичених за убиство Славка Ћурувије да је свеобухватна истрага о томе почела 2007. године за време Владе у којој је био и ДС, али да није могла да буде завршена без сведока и доказа.

Сада они који су учествовали у политици која је довела до тог убиства и која је спречавала разрешење тог злочина оптужују власт Демократске странке да је гушила истрагу, оценио је Тадић у изјави Тањугу.

Он је нагласио да такве врсте оптужби представљају посебан проблем јер се на један прљав политички начин пребацује терет које су деведесете године оставиле нашем друштву на време када је Демократска странка била на власти.

Додао је да су деведесетих година на власти биле странке које су сада у Влади те да се „са метастазама њихове погубне политике из деведесетих година боримо и данас“.

Машић: Марковић није дао доказе

Душан Машић, адвокат Радета Марковића, некадашњег шефа ДБ-а, осумњиченог као налогодавац убиства новинара Славка Ћурувије, који служи казну од 40 година затвора због покушаја атентата на лидера СПО-а Вука Драшковића и убиства четири члана ове странке на Ибарској магистрали, за Наше новине каже да његов клијент никада није нудио никакве досијее државним органима у замену за ослобађање или смањење казне.

- То је прича која је пуштена у јавност као покушај притиска на мог клијента - каже Машић.

Он додаје да је мало изненађујуће да тужилаштво као главног сведока у случају убиства Славка Ћурувије именује Милорада Улемека, који са овим злочином нема никакве везе и потврђује да су чланови Комисије за расветљавање убиства новинара били на разговору код Марковића.

- Они су посетили мог клијента. Разговарали су са њим, али им он није ништа рекао нити им је обелоданио било какве доказе који имају везе са овим случаје - каже Машић.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси