Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Сода бикарбона уместо реанимације
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 01. 2014.

Аутор: Радош Глишић Извор: Данас

Сода бикарбона уместо реанимације

Поводом одговора Мирослава Карлице „Непажљиво читање текста“ (Данас, 09.01. 2014)

На почетку да разјасним дилему коју је Мр Карлица поставио - да ли сам „непажљиво прочитао” његов текст или га „нисам баш разумео”. Управо сам га пажљиво прочитао и одлично разумео, и само сам због тога и реаговао на његово бесмислено залагање да ће се променом имена „организационих делова РТС-а избећи устаљени и редовни лапсуси новинара”. Био сам дирнут његовом толиком бригом за колеге - да се таквом злу већ једном стане на пут.

А из његовог реаговања на мој допис видим да и он по нешто не разуме из моје “критике”, попут помињања ЈДП-а. Прво, нисам поредио ЈДП са РТС-ом, већ сам навео да се његова идеја о преименовању Радио Београда и Телевизије Београд по степену бесмислености може упоредити са идејом о преименовању ЈДП-а у СДП. Такође, „реноминација сегмената јавног сервиса” подсећа ме на ситуацију у којој би доктори у реанимацији пацијента најпре посегнули за содом бикарбоном - да му спрече горушицу. Надам се да смо се сад разумели.

А сад о ономе што сам назвао „функционални распад система”. У Србији никада није било склоности ка успостављању било каквог система. И оно што је било изграђено као систем, свака нова гарнитура би порадила да се уруши. То се догодило и са системом РТВ у Србији.

Пре десетак година, нова гарнитуре која је дошла, доста тога је урадила да се постојећи систем уруши. Њихово искуство са тако великим системима било је никакво и зато данас Јавни сервис изгледа овако како изгледа. Да би оно о чему говорим било јасније, довољно је да на Интернету потражите сајтове јавних сервиса Хрватске или Словеније. У Словенији ћете у систему наћи радио и телевизију - Марибор, Цеље, Копар, а у Хрватској - Сплит, Осјек, Дубровник, Ријеку…

Све то смо и ми имали, а данас не. А на хом страни сајта РТС-а нема посебно чак ни Радио Београда (има додуше мали банер на коме пише „радио”, где се отварају називи емисија које су у току, или су већ прошле!) док на оном банеру на коме пише ТВ, кад га отворите стоји - РТС 1, РТС 2, РТС Дигитал. Срећа је да сајт Радио Београда постоји дуги низ година, више од 15 година сви програми се емитују преко интернета, одложно се могу слушати многе емисије, и има више од 2,5 милиона „кликова” месечно.

Мисли ли мој колега Мр Карлица да ће се, када име променили, нешто променило? Не верујем, као што не верујем у његову тврдњу да данас неко, када се каже

Радио Београд и Телевизија Београд, мисли да је реч о локалним медијима. То би исто било, као кад се каже „Берлин не верује Београду”, а сви помисле како је дошло до неповерења између градских скупштина Берлина и Београда.

Аутор је новинар Радио Београда

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси