Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Љубавна Би-Би-Си афера
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 01. 2014.

Аутор: Бранко Росић Извор: Недељник

Љубавна Би-Би-Си афера

Ове недеље на сајту славног медијског џина Би-Би-Си окачен је текст „Љубавна афера Београда с британским бендовима осамдесетих“.

Енглески новинар се у чланку бави гостовањем, пре свега, британских бендова у Београду током протеклих година. Као саговорник позван је и Лојд Кол, канатаутор који се јесенас нашао на једној бини у Београду, али и у интервјуу на Вашару таштине у Недељнику. Обрађена су и друга гостовања, уз напомену да су се последњих година Београд и Србија „опрали“ од предрасуда управо преко Еџита, клупских забава, добрих концерата...

А ти доласци страних звезда почели су још почетком седамдесетих или крајем шездезетих. Било је то једна од тековина раскида са Совјетским Савезом, па се скоро па „рушењем“ хале Пионир од бенда Дип Парпл, показивало да ето у Југославији млади могу циркати и кока-колу а и свакојаке слободе. И постоје разни митови о доласцима звезда од којих је једна од највећих - Тина Тарнер, у једној обичној шетњи градом у којем је требало да наступи названа и топло - Циганком.

Концерти су, уз остало, постали та линија раздвајања југословенског социјализма од остатка „завесе“ с Истока. А онда су, деведесетих, у Милошевић евој ери, потпуно престали доласци страних музичара, и то не само због ембарга већ и због чињенице да у земљи у којој је плата три марке немогуће организовати наступе светских звезда за карту равну годишњим примањима. Гостовање британског бенда Продиџи у хали Пионир 1995. био је догађај раван великим студентским демонстрацијама наредне године.

Доласком „Слободе“, 5. октобра кренуло је и с концертима. Сетимо се само великог ангажмана појединих српских политичара, па и самог Ђинђића око гостовања Ролингстонса у Београду, јер тамо где „Камење“ наступи, то је сертификат неприкосновених људских слобода који Џегер издаје с једнаким значајем као и комисије ЕУ.

И то гостовање је тада одложено управо због убиства Ђинђића. У тексту Би-Би-Си -ја наводи се и да је сам премијер Дачић сугерисао да се интензивира довођење уметника којих не мањка. Данас су концерти планетарних рокенрол грла нормална ствар, и то како у Београду тако и у Владивостоку. То није тековина револуција, већ чињеница да бендови сада зарађују од наступа а не од DV-ова. Некад су концерти звезда у Београду и Србији били доказ да се разликујемо од света, а сад се репризно поносимо њима и једва смо чекали да се они поново запате на домаћим стејџовима. И то из раличитог разлога од оног из прошлости - да би се показало да се управо од тог истог света нимало не разликујемо.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси