Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Бизарно је да Вучић и Николић откривају ко је убио Славка
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 01. 2014.

Извор: Недељник

Бизарно је да Вучић и Николић откривају ко је убио Славка

Бранка Прпа о расветљавању убиства власника Дневног телеграфа

 

Коначно имена људи који су убили Славка, али све ће остати бесмислено ако се не открије ко је био политички кишобран за тај државни злочин, изјавила је за Недељник историчарка Бранка Прпа.

„За сва та имена смо знали, јер су и до сада прозивани да су били актери убиства, поготово Милан Радоњић, али неће бити довољно ако Служба државне безбедности остане једина осумњичена за тај злочин. Видећемо у ком правцу ће све то даље ићи“, навела је Прпа, која је била са Славком у тренутку кад је убијен први човек Дневног телеграфа и Европљанина. Прпа је оценила да је истрага о убиству Ћурувије још на оперативном нивоу.

„Страшно је важно да се утврди чија је то била политич ка воља да се Славко убије, и то на Ускрс, у време ванредног стања, кад је све било под контролом државе, односно цивилне и војне службе безбедности“, истакла је Прпа и додала да је јасно да држава стоји иза тог убиства.

„Ако све то скупа остане на оптужбама на рачун људи из Државне безбедности, онда уопште нисмо демонтирали систем који политичке противнике тера у смрт. Цела та прича око откривања политичких налогодаваца, а не само извршилаца је важна за будућ ност и демократичност земље“, указала је Прпа.

Говорећи о политичкој позадини, она је нагласила да је опште место да Славково убиство није могло да буде организовано без Мире Марковић.

„Сигурно да то да то убиство није могло да буде урађено без знања Мире Марковић, јер она била најмоћнији колаициони партнер СПС. Они су заједно са СРС били творци закона о информисању и универзитету. А чим донесете такав закон, онда је свима било јасно да почиње прогон медија и новинара који је на крају довео до Славковог убиства. Зато се приликом утвђивања политичке позадине мора утврдити и одговорност твораца тог злог закона о информисању“, навела је Прпа.

Она је нагласила да је ипак мало бизарно што ова власт расветљава злочин над Славком, јер су „сви ти људи који су данас на власти били на власти и у време његовог убиства“.

„Александар Вучић је у то време био министар информисања, а Томислав Николић потпредседник владе. Истина о Славковом убиству је начин да Вучић и Николић дефинишу и редефинишу сопствену историју“, рекла је Прпа и додала да се од Вучића и Николића очекује управо такав частан чин да се суоче с политичким деловањем власти која је и довела до Славковог убиства. Упитана да ли је лично задовољна што ће убиство Славка Ћурувије после 15 година бити расветљено, Бранка је констатовала да су ово тек назнаке.

„Тек ће се видети шта ће се десити с тим државним злочином“, закључила је животна сапутница Славка Ћурувије за Недељник. Осумњичени за убиство Ћурувије, бивши челници ДБ Ратко Ромић и Милан Радоњић су ухапшени, док је њихов шеф Радомир Марковић већ у затвору. Мирослав Курак налази се у Танзанији.

Последња шетња

Славко Ћурувија убијен је на Ускрс, 11. априла 1999, у јеку НАТО бомбардовања СР Југославије, а акција његовог праћења звала се „Ћуран“. „Убице су испалиле 17 метака, од којих је пет завршило у Славковом телу“, рекла нам је Прпа и посведочила о том тренутку убиства.

„Славко ме је држао за руку. Помислила сам да је ветар почео да дува, да се дигла огромна прашина, после се испоставило да то меци ударају о зидове. Славко је почео да пада, још увек ме држећи за руку. Мислила сам да се саплео. Напола сам се окренула и на трен угледала човека у црном, а неко други ми је пришао с леђа и ударио ме у главу. Док сам лежала поред Славка, дотрчао је онај први и пуцао му у главу“.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси