Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Српски медији садржином текстова дискриминишу Роме
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 01. 2014.

Извор: Мондо

Српски медији садржином текстова дискриминишу Роме

Помоћница поверенице за заштиту равноправности Косана Бекер рекла је данас да највише притужби у току године стигне због случајева који се односе на дискриминацију Рома, која је између осталог заступљена и у медијима.

 

Проблем више није толико у терминима који се примењују у медијима већ је много већи проблем у садржини самих текстова", казала је Бекер у Београду на форуму "Медијско извештавање о Ромима и Ромкињама".

Она је рекла да Повереник за заштиту равноправности може да реагује ако је приликом извештавања од стране медија повређен закон о забрани дискриминације.

Новинарка Тамара Скроза казала је да се етички кодекс новинара не поштује у пракси и додала да највећи проблем у медијском извештавању представља генерализација.

"Етничка припадност починилаца кривичног дела може да се наведе у медијима само ако је та етничка припадност директно везана за злочин који је почињен, а у свим осталим случајевима то је забрањено", казала је Скроза.

Она је додала да се у српским медијима често наводи етничка припадност починилаца кривичних дела, што директно доводи до дискриминације и генерализације мањинских група.

"Никада нећете прочитати наслов где је наведено да је Србин починио кривично дело, а са друге стране имамо наслове у којима се често каже да је неки припадник ромске популације оптужен за неко кривично дело", казала је Скроза.

Она је додала да велики проблем представљају и коментари читалаца на интернет сајтовима испод новинских текстова.

"У Србији јако мало медија има особу која се бави контролом коментара читалаца, који су често расистички", казала је Скроза.

Према њеним речима, поред негативних стереотипа који се појављују у медијима често се појављују и позитивни, али и они могу да буду контрапродуктивни.

"Наслови у којима се каже да је ромски дечак најбољи у разреду или било који наслови тог типа везани за осетљиве групе који говоре о успеху у овом случају ромског дечака као о неком чуду, доводе до дискриминације", казала је Скроза.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси