Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Међународна потерница за Кураком
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 01. 2014.

Извор: Б92

Међународна потерница за Кураком

Тужилаштво затражило да се за бившим припадником ДБ-а Мирославом Кураком, који је осумњичен да је пуцао у Славка Ћурувију, распише међународна потерницa.

 

Курак, подсетимо, није доступан правосудним органима Србије. Тај предлог Тужилаштва за организовани криминал стигао је у Специјални суд и о њему ће бити накнадно одлучено. Медији, иначе, спекулишу да Курак годинама живи и ради у Танзанији.

С друге стране, једнако важно, или чак и важније, од откривања починилаца убиства Славка Ћурувије јесте откривање чињенице да ли се једна политичка партија користила убиствима политичких противника док је била на власти, каже за Б92 адвокат Божо Прелевић, који је у време атентата на Ћурувију разрешен дужности са места судије Петог општинског суда у Београду.

Он тврди да је тадашња власт формирала списак људи са 36 имена, политичких неистомишљеника, на коме је на првом месту било име тадашњег председника ДС-а Зорана Ђинђића.

Прелевић додаје да се, у време када је био министар унутрашњих послова у Влади Србије после 2000. залагао за то да на уштрб оптуживања Радета Марковића за ово убиство, дође до директних налогодоваца и да су га у томе спречили припрадници безбедносних служби, који су имали значајан утицај на врх власти.

"Дакле, зато је важно направити катарзу у једном друштву и у ствари утврдити да ли сте се одлучили да вам службе безбедности и којекакви 'кримоси', који су наравно имали дебелог разлога финансијског, да то радре- да ви то као војна хунта у Аргентини организујете и убијате политичке противнике и новинаре који вас критикују. То је нешто без чијег откривања ова земља не може да мрдне нигде. Ја ћу вас само подсетити да се на то после наслања закон о лустрацији који никада није спроведен, па смешни закони о обавештајним службама ...И ми у ствари се само вртимо у истом кругу у ком су они који су чинили кривична дела јаћи од воље грађана да живе нормалној држави", каже он.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси