Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Драшковић: Све се знало 2006, Легија је сувишан
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 01. 2014.

Извор: Мондо, агенције

Драшковић: Све се знало 2006, Легија је сувишан

Милорад Улемек Легија није кључни сведок у случају Ћурувија, рекао је лидер Српског покрета обнове (СПО) Вук Драшковић и истакао да је све било спремно за подизање оптужнице још 2006. године. Драшковић је у јутарњем Дневнику РТС-а рекао да су власт и тужилаштво тада опструирали поступак.

Он је рекао да не верује Милораду Улемеку, додајући да да је његово сведочење није помогло да се открију починиоци убиства новинара Славка Ћурувије.

"Није он кључни сведок, он је кључно сувишни сведок, можда и сведок који је део некаквог плана опструкције и бацања сенке на истрагу", рекао је Драшковић.

Драшковић тврди да је и без Улемековог сведочења све већ било спремно за подизање оптужнице на основу материјалних доказа још 2006.

"Кључне су прикупљене необориве чињенице", багласио је Драшковић.

"Само из разлога што су власти и тужилаштво опструирали, односно штитили налогодавце, организаторе и извршиоце тад није била подигнута оптужница", додао је он.

Драшковић сумња да је да је код Улемека преовладала "људска доброта" када је проговорио, а поготово да је "та доброта прокључала без неких бенефита".

"Несумњиво је да он зна све готово о свим злочинима, јер их је његов ескадрон смрти све и извршио", истакао је Драшковић.

Драшковић је рекао да верује првом потпредседнику Владе Србије Александру Вучићу да ће наставити да "чисти" државне институције и истрајати у разјашњавању свих нерасветљених убистава, попут судије Небојше Симеуновића и новинара Даде Вујасиновић и Милана Пантића.

Он је оценио да "напокон треба реформисати службу безбедности, отворити књигу смрти, књигу пљачке Србије, отворити досијеа", па ће се видети ко је све од људи који се данас ките да су демократе у томе учествовао.

"Свака част Вучићу, али служба је остала иста", рекао је лидер СПО и додао да се "ништа не би померило ни за јоту упркос необоривим доказима, прикупљеним одавно, да није било упорности Александра Вучића".

Драшковић је поновио да Вучића безрезервно подржава и да "он још има много мука и опструкција испред себе" јер га "чекају обавезе да се расветле још многи и многи злочини о којима се у Србији више и не говори"

"Верујем да ће бити истрајан и упоран и да ће све бити откривено", рекао је Драшковић.

На питање да ли је изненађен што је баш Вучић почео да спроводи  истраге о злочинима из времена Милошевића, он је одговорио да јесте и да је то додатни разлог за огорчење према свима који су били на функцијама од петог октобра 2000. што су опструирали откривање злочина, укључујући убиство Ћурувије.

Брацановић пао на полиграфу

Некадашњи заменик Милорада Улемека у Јединици за специјалне операције (ЈСО) Милорад Брацановић, а касније и заменик шефа БИА, пао је на полиграфу приликом испитивања о убиству Славка Ћурувије.

Брацановић је пао када је одговарао да ли има сазнања о том убиству, пише "Блиц". То је био сигнал за истрагу да му је Легија испричао како је убијен Ћурувија, рекао је извор листа.

Брацановић ће бити позван међу првим сведоцима током тужилачке истраге која је среду и званично почела.

Милорад Брацановић је осуђен на четири године затвора јер није пријавио убиство Ивана Стамболића и атентат на Вука Драшковића, али је ту казну преполовио Врховни суд Србије.

Затим је веће Врховног суда, у којем је била судија Соња Манојловић, марта 2009, одлучило да се Брацановић превремено условно пусти на слободу због доброг владања дан након што је његова молба стигла у Врховни суд.

Он је у пожаревачком затвору "Забела" провео непуних 18 месеци - од септембра 2007. до почетка марта 2009. године.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси