Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Легија спремао ликвидацију Ратка Ромића и Мирослава Курака по налогу са врха
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 01. 2014.

Аутор: Б. Вукчевић, Б. Растић Извор: Наше новине

Легија спремао ликвидацију Ратка Ромића и Мирослава Курака по налогу са врха

Дан након открића да ће Милорад Улемек Легија, који служи казну од 40 година затвора због атентата на премијера Ђинђића, бити главни сведок у разоткривању налогодаваца и починиоца убиства новинара Славка Ћурувије, кључно питање на које српска јавност тражи одговор јесте како је бивши командант ЈСО повезан са овим гнусним злочином.

На основу информација до којих су дошле Наше новине, Улемек је неколико месеци након убиства власника „Дневног телеграфа“ и „Европљанина“ Славка Ћурувије добио наређење да прати осумњичене за извршење овог злочина Ратка Ромића и Мирослава Курака.

Убиство наручено „одозго“

- У Служби се након убиства Ћурувије причало да је Легији поверена улога да прати актере убиства, а Раде Марковић је пре извесног времена држави понудио досијеа која ово доказују - каже извор Наших из обавештајних кругова.

Он претпоставља да је Марковић желео да докаже политичку позадину овог злочина и скине одговорност са ДБ-а, која усред ванредног стања и НАТО бомбардовања није могла на своју руку да донесе одлуку о убиству новинара.

- Наводно је Марковић у замену за ове досијее и помоћ у разоткривању убица Славка Ћурувије тражио помиловање или скраћење затворске казне, али се држава изгледа није нагодила са њим већ је у целу причу увучен и Легија, истиче наш саговорник.

Тужилаштво тренутно покушава да утврди да ли су и на који начин Мирјана Марковић и њен супруг Слободан Милошевић уплетени у овај злочин и да открије политичку позадину овог убиства. Оправдано се сумња да је шеф ДБ-а Раде Марковић наређење да организује убиство Ћурувије добио из тадашњег државног врха.

Багзи први повезао Легију са злочином

Иначе, повезаност Легије са убиством Ћурувије први је обелоданио сведок сарадник Дејан Миленковић Багзи 2007. на суђењу припадницима „земунског клана“. Он је тада рекао да му је покојни вођа „земунаца“ Душан Спасојевић казао да је Улемек планирао да убије Ратка Ромића и Мирослава Микија Курака, али да му нису познати Улемекови мотиви.

Миленковић је изјавио и да су „земунци“, управо на захтев Улемека, мотрили на Ромића и Курака, као и да су за то била задужена браћа Симовић. Он је рекао да се од тога одустало када их је Ромић приметио приликом праћења и ступио у контакт са Легијом и Спасојевићем.

Адвокат Божо Прелевић, који је као министар унутрашњих послова покренуо истрагу о убиству Славка Ћурувије, за Наше каже да је једина новина у подацима који су изнети у вези са најновијом истрагом овог злочина појављивање Милорада Улемека Легије као сведока.

- Све остале податке прикупила је комисија на челу са Љубом Милановићем коју сам формирао, од тога да је ДБ организовао и извршио убиство, до ова четири имена која се и данас помињу - каже Прелевић. Он објашњава да тада оптужница није могла да буде подигнута јер није било сведока који би то и потврдили.

- Због тога сам и предлагао да се Радету Марковићу понуди статус сведока сарадника. Сматрао сам да је много важније да се разоткрије умешаност политике у ликвидације током деведесетих и разреши 40 убистава него да Марковић буде у затвору. Међутим, мој предлог је одбијен - објашњава Прелевић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси