Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Двојица “Земунаца” кључни сведоци Славковог убиства
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 01. 2014.

Аутор: С. Војиновић Извор: Ало!

Двојица “Земунаца” кључни сведоци Славковог убиства

Поред Милорада Улемека Легије, сведоци убиства Славка Ћурувије су и двојица чланова земунског клана, који се налазе на издржавању вишегодишње казне, открива “Ало!”.

Наш извор близак истрази каже да је са том двојицом већ обављен разговор и да се њихови искази поклапају са Улемековим, који у “Забели” издржава казну од 40 година затвора за убиство премијера Зорана Ђинђића, злочине земунског клана, као и за убиство функционера СПО на Ибарској магистрали.

У питању су људи из криминалног миљеа, обојица су у затвору, никада нису били припадници Службе државне безбедности, већ су били у ингеренцији МУП-а Србије. Њихова имена су позната јавности, али због даље истраге, за сада не можемо да откријемо њихов идентитет - изјавио је за “Ало!” саговорник из истраге.

Иако не желе да откривају имена двојице сведока, како сазнајемо, међу онима који су још пре неколико година Специјалном тужилаштву понудили наводна сазњања о ликвидацији Ћурувије је и Милош Симовић, који је за убиство премијера Зорана Ђинђића осуђен на 40 година затвора.

Наиме, он је још 2010. године понудио сазнања о нерешеним злочинима, али и о убиству Зорана Ђинђића, тражећи статус сведока сарадника. Тада је овај припадник земунског клана, изјавио заменику специјалног тужиоца Јовици Јовановићу и двојици припадника МУП-а, који су га посетили у затвору “Забела” да зна ко је убио власника листова „Дневни телеграф” и „Европљанин”.

Са том особом упознао ме је Милорад Улемек Легија. Рекао ми је: “То је човек који је убио Ћурувију” - изјавио је још тада Симовић, инсистирајући да ће идентитет Ћурувијиног убице открити ако постане сведок сарадник.

Иначе, како још сазнајемо, Милорад Улемек Легија у просторијама пожаревачког затвора “Забела” тужиоцу Миљку Радисављевићу испричао је да су Ратко Ромић и

Милан Радоњић учествовали у убиству Славка Ћурувије. Наш извор из истраге каже да је Улемек сам одлучио да проговори о сазнањима која има у случају ликвидације Ћурувије.

Легија је тражио да се види са представницима Тужилаштва како би им пренео своја сазнања о убиству Ћурувије. Разговор са Легијом је прошле недеље обављен у просторијама пожаревачког затвора “Забела”, где се некадашњи командат ЈСО налази на издржавању затворске казне. С њим је лично неколико сати разговарао специјални тужилац Миљко Радисављевић. Том приликом Улемек није тражио никакве привилегије нити би на то држава пристала - открива извор “Ало!” из истраге. Ћурувија је убијен на Ускрс, 11. априла 1999, у јеку НАТО бомбардовања.

Радоњић саслушаван дуже од Ромића!

Тужилаштво за организовани криминал одлучило да покрене истрагу и предложи притвор за Милана Радоњића и Ратка Ромића, осумњичене за убиство Славка Ћурувије. Судија им је одредио притвор од 30 дана. Саслушање Милана Радоњића и Ратка Ромића, осумњичених за учешће у убиству новинара Славка Ћурувије, трајало готово девет сати.

Прво је саслушан Ромић, а онда Радоњић, чије је саслушање трајало дуже. Они су све што им се ставља на терет негирали. Саслушање је било исцрпно, правили смо паузе. Ромић и Радоњић су се културно понашали, није било испада - каже извор из истраге. За убиство Ћурувије осумњичен је и тадашњи шеф ДБ-а Радомир Марковић, који је у затвору у Пожаревцу, као и припадник посебне службе обезбеђења у ДБ-у Мирослав Курак, недоступан правосудним органима и за којим ће бити расписана међународна потерница. Марковић и Радоњић се терете као налогодавци, а Ромић и Курак као извршиоци убиства.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси