Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ромићу и Радоњићу одређен притвор до 30 дана
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 01. 2014.

Аутор: Д. Чарнић Извор: Политика

Ромићу и Радоњићу одређен притвор до 30 дана

Судија за претходни поступак Посебног одељења за организовани криминал Вишег суда у Београду донео је јуче решење којим је окривљенима Ратку Ромићу и Милану Радоњићу, осумњиченима за убиство Славка Ћурувије, главног уредника листова „Дневни телеграф” и „Европљанин” одређен притвор до 30 дана. „Притвор им је одређен због постојања околности које указују на опасност од бекства, да ће ометати поступак утицањем на сведоке, због кривичног дела које им се ставља на терет, као и због запрећене казне веће од десет година затвора.

 

Начин извршења и тежина последице кривичног дела су довели до узнемирења јавности које може угрозити несметано и правично вођење овог кривичног поступка”, саопштено је јуче из Вишег суда.

Како је наведено за „Политику” у том суду, стигао је предлог тужилаштва за одређивање притвора и расписивање потернице за Мирославом Кураком, о чему ће бити одлучено накнадно.

Према информацијама које је „Политика” добила од Ромића дан уочи његовог хапшења, Курак са породицом живи у Танзанији од 2006. године.

Специјални тужилац Миљко Радисављевић није јуче желео да каже шта ће бити следећи корак у истрази, али може да се претпостави да је то саслушање Радомира Марковића, бившег начелника РДБ-а, осумњиченог да је био налогодавац убиства Ћурувије.

Ромић и Радоњић, које тужилаштво терети да су били непосредни починиоци, саслушавани су девет сати током ноћи између уторка и среде. Тужилаштво за организовани криминал јуче је покренуло истрагу против Радоњића који је у време убиства Ћурувије био шеф београдског центра ДБ-а, Ромића који је радио као начелник Шестог одељења тог центра, као и тадашњег шефа РДБ-а Радомира Марковића и припадника посебне службе обезбеђења у ДБ-у Мирослава Курака – саопштио је тужилац Миљко Радисављевић. Радомир Марковић служи казну у затвору у Пожаревцу.

„Ромић и Радоњић су дали изјаве и изнели своје одбране. Апелујем да се поштује претпоставка невиности, јер су се протеклих дана медији и јавне личности утркивали ко ће више да је прекрши. Моји клијенти су осуђени и пре хапшења”, рекла је јуче за „Политику” Зора Добричанин-Никодиновић, бранилац Ромића и Радоњића.

Радомир Марковић затечен је наводима да је први на листи осумњичених.

„Он се запрепастио и мисли да је то нека намештаљка. Марковић тврди да нема никакве везе са убиством Славка Ћурувије, али изјасниће се тек када му буде предочено шта је ко рекао”, казао је за „Политику” Душан Машић, Марковићев бранилац после јучерашње посете Марковићу у затвору у Забели.

„Нисмо причали о Улемековом сведочењу, али ово није први пут да Улемек терети Радета Марковића. То се већ догодило 2001. године у истрази случаја ’Ибарска магистрала’, када је он наговорио Ненада Бујошевића да Марковића оптужи да је наредио то убиство”, додао је Машић.

Марковић је осуђен на максималну затворску казну од 40 година због убиства Ивана Стамболића 25. августа 2000. године и четворице чланова СПО-а у атентату на вођу СПО Вука Драшковића на Ибарској магистрали, 3. октобра 1999. године. За готово 10 година од када је у затвору, Улемек није признао ниједан злочин за који се терети. Проговорио је прошле седмице и својим исказом омогућио расветљавање убиства Ћурувије. Како су истакли потпредседник владе Александар Вучић и тужилац Радисављевић, за себе није тражио никакве повластице.

Улемекова повезаност са убиством Ћурувије помињана је на ранијим суђењима. Сведок сарадник Дејан Миленковић Багзи навео је то када је сведочио о разговорима Душана Спасојевића, покојног вође „земунског клана” и лидера радикала Војислава Шешеља.

„Када се Легија наљутио на Спасојевића што је Шешељу рекао информацију о Ћурувији и Ћанди, он је казао да је то урадио да га придобије. Шешељ је после те информације изнео у јавност”, сведочио је Миленковић у новембру 2006. године.

Дејан Миленковић навео је да је Улемек планирао убиство Ромића и Курака, да му је то рекао Спасојевић. Миленковић није знао који је мотив Улемек имао за то убиство. Он је додао да су се Ромић и Улемек касније помирили. Извори из истраге тада су наводили да је некадашњи шеф „црвених беретки” по налогу ДБ-а требало да ликвидира Курака и Ромића како би се избрисао сваки траг о убиству Ћурувије.

Радисављевић: Улемек без привилегија

Специјални тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић каже да бивши командант Јединице за специјалне операције Милорад Улемек Легија, који је сведочио о убиству Славка Ћурувије, не може због тога да рачуна „на статус осуђене особе која сарађује са тужилаштвом у смислу сведочења и уживања неких бенефиција из таквог статуса”.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси