Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Легија може да открије и позадину убиства Ђинђића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 01. 2014.

Извор: Данас

Легија може да открије и позадину убиства Ђинђића

Ако је Улемек о Ћурувији проговорио због "протока времена", онда би требало да одговори и на питања која нису у вези са тим убиством, сматра део јавности. Бивши командант Јединице за специјалне операције Милорад Улемек Легија, који је сведочио о убиству новинара Славка Ћурувије, не може због тога да рачуна на евентуалне привилегије, поновио је и јуче специјални тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић.

 

Према закону, лица која су осуђена на казну затвора у трајању од 40 година и организатори организованих криминалних група не могу са Тужилаштвом закључити споразум о сведочењу, рекао је Радисављевић за РТС.

"Дакле, дефинитивно, Улемек не може имати статус осуђеног лица које сарађује са Тужилаштвом у смислу сведочења и уживања неких бенефиција из таквог статуса“, истакао је Радисављевић.

На изненађујућу одлуку тужилаштва да случај убиства Ћурувија гради на Легијином сведочењу, део јавности реаговао је сумњом да је реч о посебном "аранжману“.

Ако је тачно да је Улемек одлучио да проговори због "протока времена у затвору“, како је званично објашњено, онда би требало да одговори и на питања која нису везана само за Ћурувију, сматра се у делу јавности.

Дугогодишња председница Фонда за хуманитарно право Наташа Кандић за Данас каже да се Легији може поверовати ако пристане да говори и о другим злочинима.- Виши суд у Београду је позивао Легију да сведочи и у предмету Битићи, али је он то одбио, на шта има право. Чудно је да је одједном, без захтева за нагодбу или олакшице, спреман да изнесе "истину“ у вези са убиством Ћурувије. Ако је спреман да проговори о убиству премијера Србије, онда би то било значајно. Међутим, он то неће. Закључујем да је у питању неки аранжман. Можемо му поверовати ако пристане и да отвори "тајну“ о убиству и умешаности политичара у планирање убиства премијера, наводи Кандићева.

Са друге стране пак, Бранкица Станковић, ауторка "Инсајдера“, каже за Данас да није изненађена чињеницом да се Легија појавио као сведок у случају разрешења убиства Ћурувије, јер "за такво убиство сведок не може да буде неки поштен човек“.

"Нисам изненађена, јер је он човек који је то могао да зна, био је на челу јединице која је, што би рекао Вук Драшковић, била ескадрон смрти при Служби државне безбедности, на чијем челу је био Радомир Марковић", каже Станковићева. Према њеним речима, није јасно зашто је Легија баш сада одлучио да проговори, те да је вероватно да се неко тек сада сетио да га пита нешто у вези са овим случајем, а не да је њему прорадила савест после толико година.

"Било би страшно ако би Легија због овога добио некакве повластице, али мислим да је то немогуће", закључује Станковићева.

Супруга лидера СПО Даница Драшковић каже за Данас да "случај Ћурувија“ није завршен и да је тек на почетку.

"Уместо најављене оптужнице, добили смо опет истрагу, иако она траје већ 14 година. Сада је то тужилачка истрага, и то оног тужиоца који овај предмет опструира и држи у фиоци већ осам година. Не верујем у скоро разрешење јер ће се сада укључити сви угрожени - они који су до сада штитили ухапшене", сматра Драшковићева. Према њеним речима, супруга Слободана Милошевића Мира Марковић је сигурно налогодавац "и овог и свих политичких убистава у Србији, и треба да се нађе на оптужници“.

"Не верујем да је Легија безусловно сведочио било шта, а како је наплатио, видећемо. Мислим да треба проверити ко се вратио у затвор. Он или неко други - указује Драшковићева. Ипак, она истиче да је ово хапшење велики успех владе и верује да ће "Вучић изгурати случај до краја“.

Раде Марковић још није саслушан

Бивши начелник РДБ Радомир Марковић, који се сумњичи да је налогодавац убиства новинара Славка Ћурувије, још није саслушан о том случају, изјавио је његов адвокат Владимир Маринков. Он је напоменуо да ни он као бранилац још није примио позив за саслушање.

Бранка Прпа је изјавила и да није вероватно да је убиство самоиницијативно наредио Марковић, јер то је, како је истакла, била политички мотивисана ликвидација. „Зашто би неко ко води посао ликвидације био неко коме би то из чистог мира пало на памет и то у условима ванредног стања. Када је ванредно стање зна се ко доноси одлуке, то су политички и војни врхови“, рекла је она.

Прпа: Курак није пуцао у Славка

Невенчана супруга Славка Ћурувије историчарка Бранка Прпа изјавила је да није препознала Мирослава Курака као извршиоца убиства.

"За мене је то ново име, али он није пуцао у Славка. Не личи ми на ту особу. Другог који је мене са леђа ударио пиштољем по глави нисам видела“, рекла је Прпа у интервјуу за НИН. Она је потврдила да је видела Ћурувијиног убицу и описала га.

"Био је млад, имао је црну капу и био обучен у црно. Та хладноћа, тај мир неког ко одузима живот, то памтим“, казала је Прпа.

Према последњим информацијама Курак се налази ван земље.

Тужилаштво за организовани криминал затражило је у среду да се за Кураком распише међународна потерница, јер није доступан правосудним органима Србије. Тај предлог стигао је у Специјални суд и о њему ће се накнадно одлучивати. Медији спекулишу да Курак годинама живи и ради у Танзанији.

Ратку Ромићу и Милану Радоњићу, осумњиченима за убиство новинара Славка Ћурувије, јуче је одређен притвор до 30 дана, саопштио је Виши суд у Београду.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси