Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Адвокат: Раде Марковић је затечен сумњама за које се терети
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 01. 2014.

Извор: Танјуг

Адвокат: Раде Марковић је затечен сумњама за које се терети

Некадашњи шеф Државне безбедности Радомир Марковић затечен је сумњама за које се терети да је он наложио убиство новинара и власника листа "Телеграф" Славка Ћурувије 11. априла 1999. године и још није саслушан поводом тих навода тужилаштва за организовани криминал.

Један од његових бранилаца Душан Машић рекао је Танјугу да је јутрос посетио Марковића у затвору у Пожаревцу, где издржава казну од 40 година затвора, и да је са њим разговарао о том случају.

"Он је затечен свим овим што се дешава и не зна о чему се ради. Још увек није саслушан у вези са убиством Ћурувије, али смо се догворили да ме зове кад тужилац одреди датум саслушања"", рекао је адвокат Машић.

Тужилаштво за организовани криминал донело је јутрос наредбу о спровођењу истраге против четворице бивших припадника Државне безбедности због сумње да су извршили убиство новинара и власника листа "Телеграф" Славка Ћурувије 11. априла 1999. године.

Истрага је покренута против тадашњег шефа ДБ-а Радомира Марковића, шефа београдског центра ДБ-а Милана Радоњића, начелника Шестог одељења тог центра Ратка Ромића и припадника посебне службе обезбеђења у у ДБ-у Мирослава Курака, прецизирао је он.

Тужилаштво је предложило да се Радоњићу и Ромићу одреди притвор, а одлуку о том предлогу донеће у току дана судија за претходни поступак пошто их саслуша, рекао је Радисављевић.

Марковић је у затвору у Пожаревцу, а Курак није доступан правосудним органима и за њим ће бити расписана међународна потерница.

Кључни сведок у овој истрази је некадашњи комадант Јединице за специјалне операције Милорад Улемек Легија који у пожаревачком затвору издржава казну од 40 година затвора, као и још два лица чији идентитет није саопштен из безбедносних разлога.

Улемек је о убиству Ћурувије проговорио тек прошле седмице и истражним органима дао податке који су помогли расветљавање тог случаја.

Марковић и Радоњић се терете као налогодавци, а Ромић и Курак као извршиоци убиства.

О повезаности врха тадашње власти са убиством и евентуалним налогодавцима убиства, чији је мотив политички, показаће истрага рекао је Радисављевић.

Славко Ћурувија убијен је на Ускрс, 11. априла 1999, у јеку НАТО бомбардовања СР Југославије. Убиство је извршено око 17 часова у Београду, у Светогорској улици (у то време Иве Лоле Рибара), у пролазу испред броја 35, где су се налазиле просторије
маркетинг службе Дневног телеграфа, а на четвртом спрату и стан у коме је Ћурувија живео.

Убице су у Ћурувију испалиле 17 метака, а затим га „овериле" и једним пуцњем у главу. Са њим је тада била његова невенчана супруга, историчарка Бранка Прпа. На власти у Србији је била коалиција СПС, ЈУЛ и СРС.

Радомир Марковић је ухапшен у фебруару 2001. Осуђен је на максималну затворску казну од 40 година због убиства Ивана Стамболића 25. августа 2000. године и четворице чланова СПО у атентату на вођу СПО - Вука Драшковића на Ибарској магистрали, 3. октобра 1999.

Радоњићу и Ромићу суди се у Вишем суду у Београду за помагање у покушају убиства Драшковића у Будви 2000. године. Првостепено су били осдујени на осам и седам година затвора, али је та пресуда укинута и наложено је ново суђење.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси