Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Девенпорт: ЕУ поздравља напредак у истрази убиства Ћурувије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 01. 2014.

Извор: Бета

Девенпорт: ЕУ поздравља напредак у истрази убиства Ћурувије

Шеф Делегације Европске уније у Србији Мајкл Девенпорт поздравио је данас напредак у истрази о убиству новинара Славка Ћурувије као знак да "у Србији постоји видљив напор да се реше ужасни злочини (некадашњег) недемократског режима против политичких противника".

"Поздрављамо напредак у истрази о убиству угледног српског новинара и издавача Славка Ћурувије, који је убијен испред своје куће на Ускрс 1999. године", наводи се у саопштењу поводом јучерашњег хапшења осумњичених за Ћурувијино убиство.

Девенпорт је изразио наду да ће "одговорни за тај страшан злочин бити приведени правди" и додао да ЕУ "охрабрује српске власти као и Комисију за истрагу убистава новинара да са истом одлучношћу наставе рад на привођењу правди одговорних за убиства Даде Вујасиновић и Милана Пантића".

"ЕУ непрекидно изражава забринутост да би нерешена убиства новинара у Србији могла пружити плодно тло за континуирано насиље И застрашивања новинара, што угрожава слободу говора и новинарски професионализам", додаје се у Девенпортовом саопштењу.

За убиство Славка Ћурувије осумњичени су бивши шеф Државне безбедности (ДБ) Радомир Марковић и бивши шеф београдског Центра ДБ-а Милан Радоњић као налогодавци, и двојица бивших оперативаца ДБ-а, Ратко Ромић и Милан Курак, као извршиоци.

Радоњић и Ромић ухапшени су јуче, а Тужилаштво за организовани криминал данас је одлучило да покрене истрагу против њих и предложи притвор до 30 дана.

Марковић је у затвору у Пожаревцу, а Курак је у бекству.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси