Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Држава убице штитила од себе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 01. 2014.

Аутор: Матић, В. З. Цвијић - И. Милићевић Извор: Блиц

Држава убице штитила од себе

Данас ће бити покренут поступак против четворице припадника некадашње Државне безбедности због убиства Славка Ћурувије.

Први потпредседник Владе Александар Вучић саопштиће јавности до каквих се нових сазнања дошло у истрази. Бивши шеф ДБ Радомир Марковић, Милан Радоњић, Ратко Ромић и Мирослав Курак, као непосредни извршилац, и званично ће се наћи на списку осумњичених за злочин који се догодио пре готово 15 година.

Бранка Прпа, у то време Ћурувијина супруга, није изненађена најавом оптужнице јер се суштински није открило ништа ново.

Умешаност функционера ДБ-а Марковића, Радоњића и Ромића није никакво изненађење јер је свима од самог почетка било јасно да иза Славковог убиства стоји држава.

Чињеница да је овај пут познато име непосредног извршиоца једино је што бих могла да назовем свежијом информацијом. Учествујем у свим истражним радњама још од 2001. године. Држава је убица и због тога је све време истрага била једносмерна - каже Прпа.

Убице Славка Ћурувије штитили су они који су преживели у државним структурама, интегрисани у политичке партије, и штитила их је лењост која се манифестује кроз вербализам, велике речи, без чињења, каже за „Блиц“ Веран Матић, председник Комисије за истраживање убиства новинара.

Он верује да разрешење случаја убиства Славка Ћурувије треба да послужи као нека врста дијагнозе стања у којем се налазимо и наук о томе како се изборити с духовима прошлости и злочинима чињеним у наше име над онима који другачије мисле.

Треба још више снаге да удружимо поводом разрешавања случајева убистава Милана Пантића, Даде Вујасиновић и запослених у РТС - каже

Шешељ открио име убице

Мирослава Курка каже да је јавно као убицу Славка Ћурувије 2002. први прозвао Војислав Шешељ, лидер СРС. Он је тада затражио и награду од 300.000 ДЕМ коју је полиција давала за информацију у убиству Ћурувије. Курак је тужио Шешеља, али суђења није било јер је лидер радикала крајем фебруара 2003. отишао у Хаг.

Курак је тада јавно тврдио да није убио Ћурувију. Он је напустио Србију 2006. када се спремала оптужница за убиство Ћурувије, од које се одустало у последњем тренутку.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси