Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Данас хапсе Ћурувијине убице!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 01. 2014.

Аутор: Бошко Вукчевић Извор: Наше новине

Данас хапсе Ћурувијине убице!

На основу оптужнице Специјалног тужилаштва за организовани криминал данас ће бити ухапшени осумњичени за убиство новинара и власника „Дневног телеграфа“ и „Европљанина“ Славка Ћурувије. Овом оптужницом као непосредни извршилац ликвидације Славка Ћурувије означен је Мирослав Мики Курак, Радомир Марковић се терети као налогодавац убиства, Милан Радоњић као организатор, а Ратко Ромић као помагач, сазнају Наше новине.

- Њих четворица нису једини на списку осумњичених за организацију и убиство новинара и власника неколико дневних и недељних новина Славка Ћурувије.

Јавност ће бити запрепашћена ко је све умешан у ово свирепо убиство - каже извор Наших.

Само Курак недоступан

Иначе, оптужницом Специјалног тужилаштва Радомир Марковић, тадашњи шеф Ресора ДБ, терети се да је са те позиције наредио убиство Славка Ћурувије. Милан Радоњић је као начелник београдског центра ДБ организовао злочин. Као извршиоца ликвидације Славка Ћурувије тужилац је означио Мирослава Микија Курака, који је у то време био припадник посебне службе обезбеђења ДБ, док је Ратко Ромић, у то време оперативац Другог одељења београдског центра, означен као саучесник у убиству.

Од њих четворице једино Курак није тренутно доступан полицији и правосудним органима, али је за њим расписана Интерполова потерница и затражена међународна помоћ како би што пре био ухапшен.

Ромић и Радоњић су под присмотром полиције, док Радомир Марковић служи казну од 40 година због организовања атентата на председника СПО-а Вука Драшковића и убиства четири висока функционера ове странке на Ибарској магистрали.

Везе са Милошевићем

Према информацијама до којих су дошле Наше новине, у наставку истраге биће испитани још неки људи из ДБ-а као што су Стеван Баста, тадашњи заменик начелника Другог одељења центра у Београду, и Веселин Лечић, у то време заменик шефа београдског центра и Радоњићев човек од поверења, а тужилаштво ће покушати да у везу са овим убиством доведе и Мирјану Марковић, супругу тадашњег председника Србије Слободана Милошевића.

Иначе, у јавности се већ дуже време спекулисало да је Мирослав Мики Курак непосредни извршилац овог свирепог убиства, што је коначно и потврђено овом оптужницом.

Новинар и власник „Дневног телеграфа“ и „Европљанина“ Славко Ћурувија био је праћен месецима, да би 11. априла 1999. година, на Ускрс, био и ликвидиран.

- Чим се ова вест раширила градом, одмах су почеле да круже и гласине да иза убиства стоји Мирјана Марковић, супруга тадашњег председника Србије Слободана Милошевића, којој се Ћурувија замерио. Тужилаштво ће покушати да испита и ове гласине с обзиром на то да за тако нешто већ постоје одређене назнаке - каже извор Наших.

Мирослав Мики Курак, који је оптужницом означен као непосредни извршилац овог убиства, према последњим информацијама борави у Танзанији, где организује сафари и лов. Он је Србију напустио 2006. године, после званичних најава да ће бити окончана истрага за убиство Ћурувије.

Јовичић: Зашто ДСС није решио убиство Ћурувије

Српска напредна странка зачуђена је изјавом потпредседника ДСС-а Слободана Самарџића о одговорности Александра Вучића у убиству Славка Ћурувије, изјавио је потпредседник Извршног одбора СНС-а Александар Јовичић, уз оцену да су такве изјаве несхватљиве. Када је реч о одговорности у случају „Ћурувија“, он је упитао шта је ДСС урадио поводом решавања тог убиства за осам година на власти.

- Питајте Радета Булатовића зашто убице нису досад ухваћене. А имали сте и министра полиције и министра правде из редова ДСС-а пуне четири године, па питајте и њих за одговорност. Што се тиче питања зашто се сада решава овај случај, а не јуче или сутра, господине Самарџићу, постоји ли погрешно време за расветљавање било ког убиства - навео је Јовичић.

Раније је Самарџић рекао да „изазива забринутост начин на који је Вучић најавио да ће се дефинитивно разрешити случај Ћурувије“.

Курак преко Димитријевића организује сафари туре у Африци

Према информацијама Наших новина, Курак се, као страствени ловац, повезао са Срђом Димитријевићем, кључним посредником у продаји „Телекома Србија“ италијанском СТЕТ-у 1997. године.

Њих двојца су од Кураковог бекства у Танзанију почела да организују ловачке туре на готово свим меридијанима. Куракова база је у Танзанији, док Димитријевић свој бизнис води углавном из Европе.

Димитријевићева фирма из Сремске Каменице „Сафари интернешенел“ део је „Интернешенел сафарис корпорејшена“, а фотографије и понуда на сајту ове агенције нуде лов на свим континентима: од Танзаније, Монголије и Јерменије до Аљаске, Аргентине и Аустралије.

Дачић: Дошло се до нових информација

Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је јуче да је очигледно да се дошло до нових информација које могу да омогуће да се заврши истрага о убиству новинара Славка Ћурувије и да се евентуално подигну оптужнице и санкционишу кривци.

Премијер Србије је истакао да не жели да коментарише истрагу о убиству Ћурувије са политичког аспекта.

- Желим само политички да кажем, имајући у виду да се то догодило пре 2000, да је за нас, за мене лично, а сигуран сам и за Александра Вучића и све нас који смо на неки начин били у тој власти пре 2000, веома значајно да сви знају да ће свако ко је починио кривично дело одговарати. И тада и сада, без обзира на политичку припадност - рекао је Дачић. Он је истакао да ова влада није ништа чекала нити се ради о томе да је неко сакривао неке информације.

- Очигледно да је дошло до нових информација које су омогућиле да се истрага заврши и да се евентуално подигну одређене оптужнице и санкционишу кривци. То мора да буде рад институција система - поручио је Дачић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси