Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Кустурица добио спор против “Е-новина”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 01. 2014.

Аутор: Д. Телесковић Извор: Политика

Кустурица добио спор против “Е-новина”

Пресудом од 11. децембра прошле године Виши суд у Београду обавезао је Петра Луковића и „Е-новине” да редитељу Емиру Кустурици исплати укупан износ од 336.000 динара због претрпљених душевних болова, повреде угледа и части.

 

Луковић и „Е-новине” требало би да плате износ од 150.000 динара на име накнаде штете и 186.600 динара на име трошкова поступка. Исто тако, осуђени морају да пресуду без коментара и одлагања објаве у јавном гласилу „Е-новине”.

Суд је оценио да су Петар Луковић и „Е-новине” одговорни због тога што су објавили неистините информације о Емиру Кустурици преузете са сајта „Пешчаник”.

Редитељ Емир Кустурица поднео тужбу против „Е-новина”, због повреде угледа и части, у тексту „Новогодишња бајка за убице”, чији су аутори Зоран Јанић и Мирослав Бојчић.

У том тексту редитељ је доведен у везу с плаћеним убицом Веселином Вукотићем, за којим је била расписана Интерполова потерница, а коме је, према ауторима текста, током његовог скривања у Шпанији и Француској, Емир Кустурица био главни човек за везу са Србијом, особа за контакт, нераздвојни пријатељ.

Аутори су, испоставило се без доказа, тврдили и да је Кустурица обављао улогу курира између СДБ Србије (Јовице Станишића) и Вукотића, преносећи овоме поруке, а често и новац.

Ништа од ових тврдњи аутора, испоставило се у судском поступку, није било тачно.

Тужба Кустурице је у то време подигла велику медијску прашину пре свега због чињенице да је редитељ тражио два милиона динара одштете.

Из Независног удружења новинара Србије (НУНС) тада је саопштено да тужба представља отворен притисак на редакцију тог интернет портала.

Представници Удружења новинара Србије с друге стране нису подржали портал, као ни став НУНС-а, јер „Е-новине” нису навеле никакве доказе за тешко оптужујуће тврдње, нити су навеле извор ни порекло.

Адвокат Зденко Томановић, чија је канцеларија заступала Кустурицу у овом поступку, изјавио је да јавне личности имају право да захтевају поштовање свога угледа и части. При томе у односу на репутацију јавних личности обавеза новинара је да поступа у доброј вери и на прецизном чињеничном основу, да обезбеде поуздане и прецизне информације и не могу се ослободити своје обавезе да провере чињеничне изјаве којима се клевеће одређена јавна личност, у конкретном случају Емир Кустурица.

– И у вези са јавним личностима мора се поступати у складу са новинарском етиком, уз поштовање новинарских дужности и одговорности. Границе прихватљиве критике јесу шире у погледу јавних личности него у односу на друге појединце, и јавне личности морају да покажу високи степен толеранције, али се мора поштовати њихов углед и част. Они имају право на заштиту увек када не постоји оправдани јавни интерес за отвореном дискусијом о политичким питањима и питањима од јавног интереса – изјавио је Томановић.

Коментари (4)

Остави коментар
сре

15.01.

2014.

anonymous [нерегистровани] у 13:46

невероватна дискриминација

зашто нисте објавили мој коментар под насловом ''невероватно''? Претпостављам да жалите вашег пријатеља Луковића!!!!

Одговори
сре

15.01.

2014.

anonymous [нерегистровани] у 13:32

neverovatno

Дакле, има шансе да се овај почасни грађанин Техерана макар опомене!

Одговори
уто

14.01.

2014.

anonymous [нерегистровани] у 17:00

kusturica car

hvala Bogu da je neko stao na put Petru Lukovicu . Svaski drugi komentar je nepotreban.

Одговори
уто

14.01.

2014.

anonymous [нерегистровани] у 13:18

shoulders, no head

Hoće li kupiti šampon od tih para?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси