Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ускоро крај истраге
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 01. 2014.

Аутор: А. Р. - Ј. Л. Извор: Данас

Ускоро крај истраге

Оптужница за убиство Славка Ћурувије је заокружена и хапшења осумњичених ће се реализовати у наредних пар дана, тврдња је при којој су остали извори Данаса из безбедносних кругова, не потврђујући, али и не оповргавајући имена која су објављена у таблоидној штампи. Према изворима нашег листа, Државна безбедност водила је двоструку операцију у случају Ћурувија, али су обе - и акција праћења и акција ликвидације координиране из једног центра, и први пут је наводно пронађен начин да се то повеже и докаже.

 

Подсетимо, наш лист први је у суботу објавио да је оптужница за Ћурувију заокружена и да предстоје хапшења, поводом чега је реаговало Независно удружење новинара Србије. У саопштењу НУНС указано је на забринутост због објављивања детаља из истраге, укључујући и најаве хапшења. Дан касније, међутим, дневни листови Блиц и Курир објавили су да су на оптужници бивши шеф РДБ Радомир Марковић, затим оперативци ове службе из београдског центра РДБ Милан Радоњић и Ратко Ромић, као и некадашњи припадник службе Мирослав Мики Курак.

Иванчица Марковић, супруга Радомира Марковића, огласила се демантијем следеће садржине.

„У тексту (у Блицу, прим Ј.Л.) је наведено да мој супруг „Радомир Марковић служи максималну казну затвора од 40 година због организовања политичких убистава у којима је признао да је то радио по наређењу Слободана Милошевића“.

Радомир Марковић никада није изјавио да је извршио било које кривично дело, нити по било чијем налогу. Чак и спорна изјава од 11. априла 2003, дата тадашњем тужиоцу Пријићу, не садржи тврдњу коју сте у тексту навели.

Молим Вас, такође, да пре објављивање било какве квалификације о кривичном делу које није ни процесуирано ни доказано, поштујете презумпцију невиности која је, по нашем Закону и Уставу, једнака за све грађане, па тако и за Радомира Марковића, наводи се у демантију Марковићеве супруге.

Адвокатица Зора Добричанин Никодиновић, која заступа Радоњића и Ромића, на питање Данаса да прокоментарише наводе из штампе каже да своје клијенте не брани од новинских стубаца него од оптужница на суђењима.

- Ипак мислим да је талбоидизација ове афере и вулгаризација смрти Славка Ћурувије превршила сваку могућу меру. То није фер ни према жртви, ни према породици, али ни према људима који се помињу и чије се хапшење медијски најављује, и њиховим породицама. И коначно, то није фер према правосуђу Србије, јер се на овај начин на њега врши недозвољени притисак, а у исто време се захтева да оно буде независно, непристрасно и слободно. При томе, медијске оптужбе су најгоре, од њихових последица се готово нико никада није одбранио. Као адвокат, ја могу да браним своје клијенте само на суђењима ако их буде, дакле суђењима покренутим по оптужницама заснованим на доказима, каже Никодиновићева за Данас. Она подсећа и да се сада понавља исто оно што је већ раније објављивано али уз „неподношљив притисак“.

Име Мирослава Курака, који је према медијским написима, лично убио Ћурувију 11. априла 1999. први пут је поменуо лидер радикала Војислав Шешељ.

Почетком 2002. Шешељ је затражио и награду од МУП, коју је тадашњи министар полиције Душан Михајловић, расписао за разрешење Ћурувијиног и других убистава. Лидер радикала је наводна своја сазнања и део докумената до којих је дошао објавио у књизи „Глогов колац у досовском срцу“. Курак је тужио Шешеља, и више пута преко штампе демантовао да је учествовао у ликвидацији.

- Био сам привођен у акцији „Сабља“ и 60 дана сам провео у притвору. Испитивали су ме и пропитивали данима и ослобођен сам свих оптужби. Против мене нису ни могли да подигну оптужницу, јер ја немам ништа с тим - изјавио је Курак 2010. за лист Ало, након што је припадник некадашњег земунског клана Милош Симовић, који је те године ухапшен, објавио посредна сазнања да је Курак наводно убио Ћурувију. За Кураком је, према медијским написима, расписана потерница, пошто он, према последњим информацијама, ради као водич за сафари лов у Танзанији.

Јовичић: Несхватљиве изјаве

- Ми још не знамо да ли ће бити ухваћени починиоци овог страшног злочина. У то се улаже велики напор, међутим овакве изјаве су несхватљиве. Не разумем само да ли господину Самарџићу смета решавање злочина, или му смета што политичка воља да се овај случај реши после више од деценије, не потиче од његове странке - рекао је Александар Јовичић из СНС. 

ДСС: Опасна оцена

Потпредседник ДСС Слободан Самарџић упитао је јуче потпредседника Владе Александра Вучића да ли и он сноси одговорност за убиство новинара Славка Ћурувије 1999. године, подсетивши да је лидер напредњака тада учествовао у власти.

„Да ли он сноси одговорност за то што се догодило и зашто сада после 14 година оптужује целу државу, а не себе“, упитао је Самарџић на конференцији за новинаре. Самарџић је упитао зашто Вучић то тек сада открива и о томе говори, а годину и по дана је на власти. Он је оценио и да је опасна констатација Александра Вучића да иза убиства Ћурувије стоји држава, јер би, како је оценио, то значило да је та држава била терористичка и да је бомбардовање Србије 1999. било оправдано.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси