Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Случај Ћурувија, четири имена на оптужници
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 01. 2014.

Аутор: Вељкo Медић Извор: РТС

Случај Ћурувија, четири имена на оптужници

Случај убиства новинара Славка Ћурувије ускоро би могао да добије епилог. Председник Владе Ивица Дачић каже да су прикупљене информације које би могле да доведу до завршетка истраге и евентуалног подизања оптужнице и кажњавања одговорних. У медијима се већ наводе и имена особа које ће бити осумњичене за тај злочин.

Истрага у случају убиства Славка Ћурувије приводи се крају. Очекује се да ускоро буду идентификовани сви учесници тог злочина.

 

За скоро 15 година, колико је прошло од убиства, саслушано је стотинак сведока. Међутим, још увек је непознато ко је наредио да 27 агената ДБ-а нон-стоп прати власника и уредника Дневног телеграфа и да у њега испали 12 метака.

Први потпредседник Владе Александар Вучић недавно је изјавио да иза убиства Славка Ћурувије стоји држава и да су налогодавци живи. Обећао је да ће се ускоро сазнати цела истина.

Премијер и министар унутрашњих послова Ивица Дачић каже да је све у рукама надлежних државних органа и не жели да најављује даље активности у вези са тим случајем. Дачић истиче да Влада није чекала и да нико није скривао информације.

Напомиње да је очигледно да су откривене нове информације које могу да омогуће да се истрага заврши, да се подигну одређене оптужнице и да се санкционишу они који су за то криви.

"Желим само политички да кажем, имајући у виду да се то десило пре 2.000 године, за мене лично а сигурно и за Александра Вучића и за све нас који смо били у Влади пре 2.000 године веома је значајно да сви знају да ће свако ко је починио кривично дело, одговарати без обзира на политичку припадност", истиче Дачић.

Поједини медији објавили су имена четворице припадника ДБ-а који ће, како наводе, бити осумњичени убиство Ћурувије. На том списку је и особа која је наводно пуцала у Ћурувију.

У текстовима се наводи да је реч о припаднику службе који је пре 7 година напустио Србију. Према истим изворима налогодавци и организатори злочина су у Србији.

Ћурувија је убијен 11. априла 1999. године, на Васкрс, у улазу зграде у којој је живео у Светогорској улици у Београду.

Лист Политика је раније писао да се годинама сматрало да су припадници некадашњег Ресора државне безбедности "само" пратили Ћурувију до пред само убиство, а да су егзекутори били из света подземља.

Сада се верује да је, заправо, комплетан злочин изведен у организацији тајне службе.

Политика још преноси да је полиција раније понудила полиграфски тест - који нема снагу доказа на суду, али може помоћи у истрази - бившем начелнику Службе државне безбедности Србије Радомиру Марковићу, бившем начелнику Центра РДБ Београд Милану Радоњићу и оперативцима Ратку Ромићу и Мирославу Кураку. Сви су ту могућност одбили.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси