Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Повећава се број националних емитера
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 01. 2014.

Аутор: Бојан Цвејић Извор: Данас

Повећава се број националних емитера

Након што овог месеца будемо сазнали да ли ће дозволу за емитовање на националном нивоу добити Nova.rs или Коперникус, Републичка радиодифузна агенција би требало већ почетком фебруара да распише нови конкурс за националне фреквенције, јер 4. августа истичу осмогодишње дозволе које су добили Б92, Пинк, Прва и Хепи.

Наиме, конкурс треба да се распише шест месеци пре истека дозволе, а како Данас сазнаје, највероватније ће јавни позив бити упућен за више од четири национална емитера.

Наш саговорник из телекомуникација објашњава за Данас да РРА највероватније више неће издавати дозволе за аналогно емитовање, јер се у другој половини ове године очекује завршетак једног дела процеса дигитализације, односно требало би да проради неки од три дигитална предајника - мултиплекса.

Постојали су предлози да се актуелне дозволе националним емитерима продуже за још шест месеци док се не заврши дигитализација, али се од те одлуке одустало. Самим тим, РРА ће у фебруару расписати конкурс за дигиталне дозволе, а пошто ће у дигиталном мултиплексу бити више „простора“, вероватно ће се овог пута доделити више од четири, можда чак и десет нових дозвола.

„Када се пређе на дигитални сигнал, биће више места за национално покривање, тако да ће на неки начин конкурс за националне емитере бити константно отворен.

Колико буде места у мултиплексима толико ће моћи да буде националних емитера, тако да скоро свако ко буде желео моћи ће да емитује програм на националном нивоу. Имајући у виду да ће до краја године добар део дигитализације бити завршен, нема смисла додељивати сада аналогне фреквенције, па за два месеца дигиталне“, објашњава наш саговорник.

На првом конкурсу 2006. дозволе за националне фреквенције на осам година добило је пет телевизија - Пинк, Б92, Фокс који се потом претворио у Прву, Авала и Хепи, а међу заинтересованима су биле и БК, РТЛ и Политика. Због великих дугова и одступања од програмског концепта, ТВ Авала је 2012. изгубила дозволу, а фреквенција коју је користила искоришћена је за ефикаснији завршетак процеса дигитализације. Од дела те фреквенције и делова других, недавно је „направљена“ нова фреквенција за коју је РРА расписала конкурс на који су се пријавиле Nova.rs и Коперникус.

У игри Нова и Коперникус

РРА би, како сазнаје Данас, требало да током наредне седмице донесе одлуку о томе ко ће добити дозволу за националну фреквенцију од емитера који су се јавили на конкурс који је био отворен до 30. децембра прошле године. У игри су Nova.rs и Коперникус, од којих ће један добити „аналогну дозволу“, која ће по преласку на дигитално емитовање бити аутоматски претворена у дигиталну.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси