Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  "Ћурувија": Пуно доказа за оптужницу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 01. 2014.

Извор: Б92

"Ћурувија": Пуно доказа за оптужницу

Може се очекивати да у току наредне недеље буду ухапшени осумњичени за убиство Славка Ћурувије, односно они који су то убиство наредили. Веран Матић, председник Комисије за истраживање убиства новинара, каже да је прикупљено пуно доказа за оптужницу против извршилаца, па и налогодаваца. Откриће да иза убиства новинара Славка Ћурувије стоји Државна безбедност за јавност није нека новина. Новост је да сада, 15 година после злочина, иза те информације, макар и незванично стоје полиција и тужилаштво.

 

Оставке првог потпредседника Владе Србије Александра Вучића коју је понудио уколико се не процесуирају убице Славка Ћурувије, очигледно неће бити.

Медији увелико најављују хапшење злочинаца, али и начин како се дошло до потребних података.

"Ја, као неко ко је учествовао у свему томе, могу да кажем да је прикупљено чини ми се јако пуно доказа који могу да буду саставни део оптужнице против починилаца убиства Славка Ћурувије и чини ми се налогодаваца", каже Веран Матић.

Иако је свака власт током свог мандата обећавала макар расветљавање тог злочина, све се сводило на обележавања годишњице убиства и изјаве огорчених чланова породице. Тек формирањем посебне комисије, састављене углавном од новинара, кренуло се са мртве тачке.

"Мислим да се приближава један велики дан када је реч о новинарству у Србији и када је реч о истеривању правде за оне који су невино страдали, и за њихове породице, али и за читаву нашу професију. То је важно и за саму државу, да сама држава покаже да има одређену врсту решености да се суочи са својом лошом прошлошћу", додаје Матић.

Матић наглашава изузетну важност извештавања медија о овом случају у континуитету, јер се самим тим на неки начин вршио притисак на институције, али је то у пуном капацитету урађено тек формирањем Комисије за истраживање убиства новинара.

Тим потезом извршен је притисак пре свега на МУП, БИА и Тужилаштво, али и на политичаре.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси