Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Завршетак дигитализације до краја 2014?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

09. 01. 2014.

Извор: Бета, РТВ

Завршетак дигитализације до краја 2014?

Дигитализација телевизијског сигнала у Србији могла би да буде завршена до краја ове године, иако је званични рок 17. јун 2015, изјавио је министар трговине и телекомуникација Србије Расим Љајић.

Министар је агенцији Бета казао да очекује да ће у првој половини ове године бити донета два закона која су у надлежности Министарства културе, а већ су у јавној расправи, што ће створити правни основ за убрзање дигитализације.

Љајић је напоменуо да се са Европском банком за обнову и развој преговара о обезбеђењу повољног кредита да би се процес дигитализације сигнала у Србији завршио.

"Добро је што је, уместо предвиђених око 70 милиона евра за процес дигитализације, сада то спало на 35 милиона евра. Трудимо се да и то даље смањимо и верујемо да са још мање средстава можемо да завршимо тај процес", казао је он.

По његовим речима, користи за грађане од дигитализације ТВ-сигнала су бољи квалитет слике и звука, и добијање сервисних услуга које ће пружати оператери, док ће држава кроз "дигиталну дивиденду" моћи да дође до знатних финасијских средстава.

Љајић је рекао да је процес дигитализације сигнала у Србији био озбиљно угрожен јер није било слободних фреквенција, али је процес "деблокиран" тиме што је канал ТВ-Авала уступљен за завршетак тог посла.

"Сигурно би тај процес ишао знатно теже и питање је да ли бисмо чак и рокове испунили, да није дошло до ослобађања (те ТВ фреквенције). Сада смо повећали иницијалну мрежу и дигиталним сигналом кроз ту мрежу је (пробним сигналом) покривено подручје са 75 одсто становништва Србије", казао је он.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси