Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Американци не верују Конгресу, а Срби медијима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

09. 01. 2014.

Извор: Недељник

Американци не верују Конгресу, а Срби медијима

Највише нових радних места у Америци до краја деценије биће отворено у занимањима у којима је плата скоро дупло мања него просечна, показало је истраживање Америчког статистичког бироа.

Економска криза је несумњиво променила структуру запошљавања у Америци. Према пројектованим трендовима, међу десет послова у којима ће се најлакше наћи запослење, на првом месту су медицинске сестре и радници у малопродаји. До 2020. у Америци ће бити потребе за преко седамсто хиљада нових медицинских сестара и радника у продавницама и супермаркетима.

Како је написао Њујорк Тајмс, ове анализе показују да у погледу проблема запошљавања које и у Америци изазива националне фрустрације показују да се не треба много уздати у производњу јер „можда се индустрија опоравља, али не отвара нова радна места“.

Просечна годишња плата у десет занимања која ће бити најдоступнија у наредној деценији износи нешто преко тридесет хиљада долара, док је просечна плата „у свим занимањима“, преко педесет хиљада. Такво је, бар, стање данас.

Као најпожељнија професија ниже средње класе намеће се управо место медицинске сестре, јер осим што ће бити најдоступније, годишња плата за скоро тридесет одсто премашује просечну у целој Америци. И већа је чак од плате колеџ-наставника.

Како су кризне године утицале на промену структуре америчког друштва показује и истраживање агенције Галуп „којој институцији највише верујете“.

Американци и даље највише верују војсци (76 одсто). Губитак поверења доживео је амерички Конгрес, који је пао на 10 одсто поверења грађана мање се верује политичарима него банкарима?!

Колико год је свако поређење с Америком беспредметно, ипак, социолошка истраживања у Србији у односу на она „преко баре“, говоре да можемо још штошта да научимо о себи. И ми, као Американци, највише верујемо војсци и религији. И код нас и код њих војска је на првом месту.

Код нас су СПЦ И друге верске институције на другом месту. Код Американаца се, међутим, испред верских институција, више верује полицији и предузетништву. Американци, дакле, кад је у питању економска сигурност, највише верују сами себи.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси