Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Таблоиди долазе касније
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

09. 01. 2014.

Аутор: Вељко Лалић Извор: Недељник

Таблоиди долазе касније

У земљи у којој је потребно 14 година да се открије шта се дешава у 20 секунди снимка ДБ о убиству Славка Ћурувије, није чудо што нам је потребно сто година да откријемо да нисмо одговорни за Први светски рат. И то на један тако спектакуларан начин објављивањем 101 годину старог Поћорековог писма из којег се види да су се Аустроугари спремали да задену кавгу и с нама и с Русима пре него што је Гаврило Принцип испалио шаржер у престолонаследника и његову жену.

Ове године имамо више кандидата за Нобела. А поред Дачића и Тачија, Николића коме ће Дачић да дa плакету, али не и паре, упао је и директор Историјског Архива Србије који је коначно пронашао документ који је све време био код њега(?!).

И зато ја морам да пишем одвојено Тасовцу са захтевом да заустави таблоидизацију српске културе која је данас остала на добронамерном Кустурици који је преузео на себе да организује обележавање сто година од Првог светског рата, као и сећање на нашег највећег писца Иву Андрића.

То је таблоидизација друштва, а не ова неименована иницијатива која не сме да каже ни тачно против кога је усмерена. Против Вучка, Аце Родића или Вучића који њима двојици даје новогодишње интервјуе.

И зато бих ја Тасовцу да напишем нешто друго. Нешто што је у његовој надлежности у сваком случају... А то је таблоидизација културе. Науке. Универзитета. Музике. За почетак: да видимо ли ће моћи да одговори на неколико једноставних питања.

Шта се дешава с великом архивом Милана Булајића о Јасеновцу? Ко се у Србији бави највећим стратиштем Срба у историји? Да ли је у плану екранизација неких од српских класика, пошто смо историју одавно положили пред Сулејманом. Да макар нешто снимимо од Црњањског, Селимовића, Пекића... Андрића држи Кустурица, то је ОК. Шта је са српским сликарством? Да ли данашњи клинци знају било шта осим да је Милена Павловић Барили била добра риба из првог дела Монтевидеа? Да ли ће Народни музеј икад да се отвори?

Али искрено... Шта се дешава с Народном библиотеком у којој се заоставштина Милоша Црњанског чува у распаднутим кутијама за Навипове вињаке, а највредније средњовековне књиге у подрму без вентиулације?

Шта се дешава с Музејом кнеза Павла? Шта је с државним архивима у којима данас људи проналазе документа похрањена пре сто година? У каквом је стању Опсерваторија? Ко данас истражује Пупина? Византију? Косово? Да ли ћемо стварно пре да добијемо Београд на води, него Теразијску чесму Ивана Мештровића?

Како се макар Коштуница није сетио да изгради Мештровићев Видовдански храм, једно од највећих замишљених дела модерне културе. Ено их у Загребу, и макете и цртежи. Нико их не тражи. Као ни остале доступне ствари и чињенице у Борбиној архиви коју изједају пацови јер су тамошња руководства крала на блок-шољама уместо да филмују информативно благо.

Да је још један Кустурица, Баздуљ, већ 50 година бисмо знали и за Поћореково писмо. И за Принципову плочу. А онда нам се све ово и не би дешавало... Таблоиди долазе касније.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси