Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Мисија ОЕБС у ЦГ: Тражимо ефикасну истрагу напада на новинарку
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

08. 01. 2014.

Извор: Вечерње новости

Мисија ОЕБС у ЦГ: Тражимо ефикасну истрагу напада на новинарку

Шеф Мисије ОЕБС-а у Црној Гори, амбасадорка Јанина Хребичкова апелује на Владу и њене институције да спроведу темељну и ефикасну истрагу овог случаја.

У Црној Гори не јењавају реаговања на брутално пребијање новинарке подгоричког "Дана", у петак увече у Никшићу, Лидију Никчевић.

Након што су напад најоштрије осудили представници власти, опозиције, невладиног сектора и струке, њима се у осуди придружила и шеф Мисије ОЕБС-а у Црној Гори, амбасадорка Јанина Хребичкова апелом на владу и њене институције да спроведу темељну и ефикасну истрагу овог случаја.

"Овакав брутални чин насиља против једног новинара, жене и, у крајњем, људског бића, мора бити осуђен од сваког у земљи. Овај низ случајева физичких насртаја и застрашивања новинара и медијских кућа у Црној Гори представља неприхватљиво насиље над слободом јавне речи, чему не може и не сме бити места у једном модерном, демократском друштву", наводи се у саопштењу.

Овај и слични напади, према мишљењу шефа Мисије, уједно су и атак на осећај сигурности и безбедности сваког грађанина Црне Горе.

Апелујући на Владу да истражи овај случај који ће резултирати хапшењем и процесуирањем починиоца овог суровог напада, у Мисији ОЕБС-а констатују да овај начин извршења изазива посебну забринутост.

Указује се и да шеф Мисије ОЕБС-а пажљиво прати област медијских слобода у Црној Гори и с посебном пажњом ишчекује расветљавање, како овог, тако и свих претходних нерасветлених случајева напада на новинаре.

"Слобода медија је главна компонента здравог и снажног демократског друштва и кључни предуслов црногорских европских и евроатлантских интеграција", поручили су из Мисије ОЕБС-а. Никчевићева је брутално претучена у петак увече у Никшићу испред дописништва подгоричког "Дана" у том граду, у непосредној близини хотела "Оногошт".

Засад непознати маскирани нападач више пута је палицом ударио Никчевићеву по глави, наневши јој бројне подливе и посекотине.

Председник парламента и лидер Социјалдемократске партије, мање чланице владајуће коалиције, Ранко Кривокапић упозорио је да напади на новинаре успоравају евроатлантски пут Црне Горе, а шеф Мисије ЕУ у Црној Гори Митја Дробнич је указао да ће се напади на слободну реч лоше одразити на предприступне преговоре које Црна Гора води са ЕУ.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси