Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Хоће да „заташкају“ напад
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 01. 2014.

Аутор: Р. Вукићевић Извор: Политика

Хоће да „заташкају“ напад

Покушала сам да се заштитим од удараца пендреком, док је нападач другом руком вукао моју леву руку на којој је била торба ударајући ме палицом по глави. Ни у једном трену није покушао да ми одузме торбу каже Лидија Никчевић.

На стотине житеља у граду под Требјесом јавно осуђују напад на Лидију Никчевић дугогодишњег новинара дописника„Дана” из Никшића. Усмено посетом дописништву, путем телефонских позива редакцији и породици храбре новинарке дају пуну подршку за њен досадашњи рад.

Државно тужилаштво у граду и након нерешених бројих напада и неколико убистава, покушава да истрагу у овом случају усмери у потпуно погрешном правцу. О томе говоре изјаве нападнуте новинарке и уредника „Дана” Николе Марковића, али и других лица јер су званичници квалификовали напад у близини дописништва као разбојништво, а истрагу окренули у сасвим другом правцу.

Председник црногорске скупштине Ранко Кривокапић, бројне НВО амбасадори Америке, Немачке и других земаља, предсатвници ЕУ, поједине парламентарне странке међу којима и ДПС осуђују напад, тражећи од надлежних да открију починиоце. Полиција трага за нападачем који је, наводно, покушао како каже полиција и тужилац званично, да отме ташну новинарки „Дана”.

„Ни у једном тренутку нападач није покушао да ми отргне ташну са левог рамена само је хтео да спусти моју руку према доле како би задао више ударца по глави.

Запрепашћена сам саопштењем државног тужилаштва не могу да схватим да су напад могли да окарактеришу као кривично дело разбојништва у покушају. Коме је у интересу да се овај случај заташка каже у разговору за Политику, Лидија Никчевић са којом смо јуче пре подне разговарали у њеној породичној кућу у Кличеву надомак Никшића.

Никола Марковић уредник „Дана” је написао да је у питању неспособност полицијеи тужилаштва и у овом случају. „Бестидна  конструкција прво полиције а онда тужилаштва да је ташна суштина напада. То је покушај да се скине свака одговорност са владајуће касте не само у овом случају већ и у свим Претходним”.

Дописник „Дана” из Никшића Лидија Никчевич минулих дана година и мјесеци писала је о стању привреди овога града, ванпривреди, криминалу али и културним догађањима којем је у последњој деценији потпуно уништена привреда, народ осиромашио док су његови поједини суграђани који живе ван овог града постали најбогатији људи у Црној Гори.

Ништа ново и спектакуларно није написала новинарка „Дана” што већ није виђено у некадашњем, центру црногорске индустрије. Вероватно су честа понављања стања у Никшићу и изјаве појединаца из опозиције засметали појединцима који су на овај начин покушали да ућуткају новинарку овог листа али и друге новинаре који пишу за локалне и републичке медије.

„Не могу ме уплашити, писаћу и даље још и боље, кукавица из мрака који нападу ја се не бојим то сам доказала. Ја ћу на њих пером, а они како год хоће казала је Никчевићева.

Филип и Мило ћуте – напади не престају

Рођени Никшићани Филип Вујановић председник Црне Горе и премијер Мило Ђукановић ни након три дана од напада на новинарку „Дана” нису се званично огласили.

Зашто то они само знају. Пре 17 година у Никшићу је нападнут дописник Експреса. Од тада у континуитету трају напади на посленике јавне речи. Треба ли подсећати шта је радила полиција у Црној Гори 1997. и 1998. Пленила је новине издавачких кућа из Србије. Новинари су били изложени нападима и прогонима. Мило Ђукановић, у то време председник Црне Горе, на новинарско питање Буда Симоновића, да ли је обавештен о нападу на свог суграђанина новинара „Експреса” из Никшића одговорио је: „у питању су приватни разлози. На суђењу је доказано супротно а нападачи осуђени.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси