Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Tешка година за новинаре
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

31. 12. 2013.

Извор: РТС

Tешка година за новинаре

Година 2013. је најсмртоноснија година за новинаре од 1997, оценио Међународни институт за штампу. Подаци новинарских организација показују да је у 2013. убијено од 70 до 129 новинара. Повећан је број отмица, а жене у овој професији све чешће су жртве застрашивања и сексуалног злостављања.

Од 1993. године, 2013. је била најсмртоноснија за новинаре, саопштио је Међународни институт штампе (IPI).

IPI наводи да је у 2013. години убијено 117 новинара, а да су прошле године живот изгубила 132 новинара, од којих чак 39 у Сирији.

Подаци Међународне федерације новинара (IFJ) показују да је у 2013. у свету убијено 108 новинара и представника медија, а да је Сирија је постала најопаснија земља за новинаре, испред Ирака и Пакистана.

Премда је број убијених новинара мањи за 10 одсто него 2012. године, Федерација је упутила апел владама у свету да спрече некажњавање насиља над новинарима и представницима медија.

Блиски исток, са 38 погинулих новинара, остао је најсмртоноснија зона за припаднике медија.

Сирија је земља у којој је највише убијених новинара (15), а следе Ирак (13), Пакистан (10), Филипини (10), Индија (10), Сомалија (7) и Египат (6).

Укупно 29 одсто новинара је убијено у азијско-пацифичком подручју, а 27 одсто на Блиском истоку и у арапском свету, наводи се у годишњем извештају Федерације која има више од 600.000 чланова у 134 државе.

У извештају се додаје да се насиље све више спроводи над новинаркама и да су многе жтрве престрашивања, сексуалног злостављања и дискриминације.

Друга међународна организација новинара, Репортери без граница са седиштем у Паризу, навела је у свом извештају објављеном 18. децембра, да је у свету убијен 71 новинар и да је повећан број отмице новинара. Ове године их је отето 87.

Амерички Комитет за заштиту новинара (CPJ), како преноси бечки дневник Стандард, наводи да је широм света током ове године у обављању новинарског посла погинуло 70 новинара. Две трећине на Блиском истоку. Прошле године CPJ је навео да је убијено 74 новинара.

Швајцарска невладина организација PEC је у својој статистици наводи број од најмање 129 убијених новинара.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси