Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Комитет за заштиту новинара: У 2013. у свету убијено 70 новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

30. 12. 2013.

Извор: Бета

Комитет за заштиту новинара: У 2013. у свету убијено 70 новинара

У 2013. години у свету је 70 новинара убијено док су обављали свој посао, а две трећине убистава новинара догодила су се на Блиском истоку, показују резултати годишње анализе Комитета за заштиту новинара (Commitee to protect Journalists - CPJ).

Број убијених новинара у овој години мањи него у 2012. години, када је убијено 74 новинара, наводе из те организације са седиштем у Њујорку и додају да је Сирија и даље најопасније место за обављање новинарског посла.

Пораст броја убијених новинара забележен је у Ираку и Египту, а CPJ истражује смрт још 25 новинара у 2013. години, како би утврдио да ли су њихове смрти повезане с новинарским послом.

По неколико новинара убијено је у Пакистану, Сомалији, Индији, Бразилу, на Филипинима, у Малију и Русији, при чему је број убистава новинара значајно опао у Сомалији и у Пакистану.

Проценат организованих убистава новинара износио је 44 одсто, њих 36 одсто убијено је током борбених дејстава или у унакрсној ватри, док је 20 одсто погинуло обављајући неки други опасан задатак.

У градјанском рату у Сирији у 2013. години погинуло је најмање 29 новинара, чиме је број новинара који су погинули извештавајући из Сирије повећан на 63, укључујући и оне који су погинули изван граница Сирије, у Турској и Либану.

У овој години је најмање 10 новинара убијено током рада у Ираку, док је у Египту убијено шест новинара.

Ирак и Египат потиснули су, по броју убијених новинара, Пакистан и Сомалију, који су у 2012. години били друга и трећа најопаснија земља за новинаре.

У Пакистану је у 2013. убијено пет новинара, док је у Сомалији убијено четири новинара и један медијски помоћни радник.

Највећи број убијених новинара, 74, CPJ је до сада забележио у 2009. и 2012. години.

CPJ се бави прикупљањем и анализом података о смрти новинара од 1992. године.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси