Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Радомир Марковић у самици
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

30. 12. 2013.

Извор: Фонет, Данас, РТВ

Радомир Марковић у самици

Некадашњи начелник Ресора државне безбедности (РДБ) Србије Радомир Марковић, осуђен на 40 година затвора, пребачен је у самицу у Седмом павиљону пожаревачког затвора Забела, пише лист Данас.

Позивајући се на незванична сазнања, лист наводи да је Марковићу након 13 година боравка у затвору укинута радна обавеза и налази се у најстрожем режиму, који подразумева боравак у самици, коришћење само кашике за јело, и слична затворска правила.

Марковићу је стављено до знања да је до промене третмана дошло због његове личне безбедности, док његова породица сматра да је реч о резултату писања медија пре неколико седмица, тврди извор листа.

Овакав третман осуђеника који има 68 година, одлежану четвртину казне и поштује затворска правила, није уобичајен, указује тај извор.

Средином новембра објављено је готово истовремено да је Марковић тражио помиловање од председника Србије Томислава Николића, због чега га је у Забели посетио и његов саветник Оливер Антић), као и да је неформално испитан због убиства власника листа Недељни телеграф Славка Ћурувије.

Комисија за истину о убијеним новинарима на челу са Вераном Матићем, објавила је да је са Марковићем разговарао неименовани члан тог тела поводом истраге о Ћурувији, те да је у разговору са њим бивши шеф РДБ поменуо и диск са осетљивим подацима, подсећа Данас.

Марковић је посредно демантовао да је било претњи, а медији су спекулисали да ли је реч о диску са досијеима бивших опозиционих политичара, због чега је он раније ослобођен у судском поступку, или о досад непознатим информацијама о ратним злочинима из деведесетих.

Марковић је ухапшен у фебруару 2001. а служи максималну затворску казну од 40 година због убиства Ивана Стамболића 25. августа 200. године и четворице чланова СПО у атентату на Вука Драшковића на Ибарској магистрали, 3. октобра 1999.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси