Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  НДНВ: Случај Кикиндске или најава гашења квалитетних медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

30. 12. 2013.

Извор: НДНВ

НДНВ: Случај Кикиндске или најава гашења квалитетних медија

Независно друштво новинара Војводине веома је забринуто због тога што ове седмице лист Кикиндске по први пут, после петнаест година, није изашао из штампе; не само због тога што је у питању један од најпознатијих и најбољих локалних листова у земљи већ и зато што би евентуално гашење Кикиндских могло да буде најава нестанка свих оних медија који нису под контролом власти и (локалних) моћника и који негују професионално новинарство.

Ти медији се налазе у посебно тешкој ситуацији због непостојања регуларног медијског тржишта, економске кризе, нелојалне конкуренције и политичких притисака сваке врсте.

НДНВ ипак верује да ће напори руководства Кикиндских да лист опстане у овом тешком тренутку – дати резултате, и да неће бити одаслата порука да професионални и друштвено ангажовани медији нису потребни овој земљи којом царују таблоидни кич и медијски анестетици.

НДНВ подсећа да су Кикиндске успеле да преброде и деведесете, током којих је њихов власник Жељко Бодрожић био на мети правосудне кампање због критике локалних власти. Он је најосуђиванији новинар у земљи, а пресуде против њега поништаване су одлукама Комитета за људска права УН и Европског суда за људска права, што је била само још једна потврда да је у питању био политички прогон Бодрожића и Кикиндских и притисак на медијске слободе.

Сви они у Кикинди, и не само у њој, који су били мета критике Кикиндских због злоупотребе власти и моћи, националистичког слепила и(ли) подржавања рата и ратних злочина, вероватно ликују због могућег гашења овог листа. Губитници међутим нису само Кикиндске и медијске слободе, већ, пре свега, грађани.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси